Četvrtak 25.02.2016.
03:00
J. Arsenović - Vesti

Istina i dalje u magli

Tanjug
Posmrtni ostaci Slađane Stanković i Jovice Stepića

Sa stopostotnom sigurnošću ne može se reći ni da su oni stradali u američkim napadima na bazu Islamske države kod libijskog grada Sabrate. Zbog toga je Beograd, odmah po dopremanju njihova tela prosledio na VMA, na novu obdukciju koja je, prema rečima generalnog sekretara MIP-a Veljka Odalovića, trajala cele noći. U rezultatima obdukcije urađene u Tripoliju nije naveden uzrok smrti, već su samo opisane povrede.

Trgovina oružjem

Sve vreme se mutni tokovi trgovine oružja provlače kao mogući motiv otmice srpskih državljana. Nekadašnji direktor državne firme koja se bavi trgovinom oružja Jugoimport SDPR Stevan Nikčević, juče je rekao da je Slobodan Tešić, koji se takođe bavi ovom vrstom trgovine, skinut sa crne liste UN trgovaca oružjem.

I dalje se zvanično ne zna zašto su 8. novembra prošle godine službenici srpske ambasade oteti, i da li su otmičari od države Srbije tražili otkupninu.

Srpski mediji su pisali da je otmicu izvela kriminalno-vojna formacija čije je uporište u Sabrati, a čiji je vođa izvesni Ahmed Abaši, koji saradnju sa Islamskom državom dobro naplaćuje.

Ključni čovek koji raspolaže sa najviše informacija je ambasador Oliver Potežica, ostao je u Libiji, ali će prema rečima ministra Dačića, biti povučen. Ostaje nejasno zašto nije povučen odmah posle otmice, pogotovu što su ambasadora mediji počeli da sumnjiče za umešanost u kriminalne radnje, od preprodaje pasoša do ilegalne trgovine lekovima i medicinskim materijalom.

Ni Dačić, ni Odalović (koji je bio operativno angažovan u pokušaju da se oteti Srbi oslobode) nisu odgovorili na pitanje kako je Potežica pravdao svoju odluku da se sa službenicima ambasade, vozačem i vezistom, članovima svoje porodice, suprugom i dva sina, i jednim još uvek neidentifikovanim Libijcem, uputi ka Tunisu preko Sabrate, krajnje rizičnog područja zbog brojnih bandi i terorista.

Odalović kaže da je ambasador rekao da je krenuo sa porodicom u nameri da ih preko Tunisa vrati za Beograd. Ali nije objasnio zašto je sa njim na privatni put krenulo i dvoje službenika ambasade i to u vozilu namenjenom za ambasadora. Aktivni diplomata koji je želeo da ostane anoniman kaže za "Vesti" da je moguće da je Slađana, vezista i računopolagač, krenula na put jer je trebalo preuzeti novac koji Srbija šalje za potrebe ambasade, a koji zbog nedostataka platnog prometa nisu mogli preuzeti u Tripoliju. Gostujući juče na TV Pink, Odalović je tu mogućnost odbacio, jer je nekoliko dana pre otmice, novac već bio preuzet.

Alibi za Potežicu

Od jutarnjeg nastupa na TV Pink kada je rekao da ne zna zašto Potežica nije tražio dozvolu od Beogradu za napuštanje Libije, ministar Ivica Dačić je u večernjim satima, kada je gostovao na RTS, iznenada došao do novih saznanja. U utorak je došao do dokumenta u kojem se vidi da je još 2012, kada je ministar bio Vuk Jeremić, doneta odluka da ambasador u Libiji može bez odobrenja Ministarstva da napušta Tripoli. Kako je moguće da je ta odluka iz bivše vlade bila važeća sve do danas, a da za nju ministar nije znao ni nakon otmice u novembru, Dačić nije objasnio.


 

2024 © - Vesti online