Sreda 24.02.2016.
18:10
Vestionline

Koristila "Džonson" godinama, pa umrla od raka

Reuters
Džonson platio milionsku odštetu

Ovo je prva presuda koja dovodi u vezu rizik od kancera i upotrebu proizvoda na bazi talka.

Postoji još nekoliko tužbi sa istim optužbama, a za njih su suđenja zakazana kasnije tokom godine.

Kompanija "Džonson i Džonson" po sudskoj presudi moraće da plati 72 miliona dolara odštete ženi koja je umrla od raka jajnika, a godinama je koristila bejbi puder i gel za tuširanje tog proizvođača.

Sudije u Misuriju presudile su da porodica Žakline Foks treba da dobije 10 miliona za posledice upotrebe proizvoda i još 62 miliona kao kaznu.

"Independent" navodi i da je prijavljeno 1.000 slučajeva raka koji se dovode u vezu sa "Džonson i Džonson" proizvodima od talka u Misuriju i još 200 u Nju Džersiju.

Foks je tvrdila da je koristila taj bebi puder i gel za tuširanje za intimnu higijenu više od 35 godinea pre nego što joj je dijagnostikovan rak jajnika pre tri godine. Umrla je u oktobru u 62. godini.

Advokat porodice Džer Besli rekao je novinarima da "Džonson i Džonson" od 1980-tih "zna za rizike", ali nastavlja da obmanjuje javnost i laže regulatorne agencije.

Portparol kompanije Kerol Gudrih rekla je da su u "Džonson i Džonson" razočarani presudom.

- Saosećamo sa bolom porodice, ali čvrsto verujemo da je bezbednost kozmetičkog talka potvrđena naučnim dokazima u više decenija - rekla je Guldrih.

2024 © - Vesti online