Četvrtak 25.02.2016.
00:30
Vestionline

Kada ovo pročitate, prestaćete da čistite kuću kao ludi

pixabay.com
Svedite upotrebu sredstava za čišćenje na minimum, bolje koristite prirodne preparate

Osveživači vazduha, mirisne sveće, sprejevi protiv insekata, dezodoransi i proizvodi za čišćenje sadrže hemikalije poznate kao "isparljivi organski spojevi", koji mogu da izazovu rak, posebno kod dece i starijih osoba.

Istraživači u Velikoj Britaniji otkrili su da visoki nivo prisustva hemijskog sredstva poznatog kao "limonen" može postati kancerogeni "formaldehid", ako se meša sa drugim hemikalijama. Taj uzorak pronađen je u brojnim proizvodima za čišćenje i osveživanje kuća.

Istraživači upozoravaju da javnost u velikoj meri nije svesna opasnosti kojoj je izložena. Oni tvrde da zagađenje vazduha u zatvorenim prostorima uzrokuje smrt i do 99 hiljada osoba godišnje u Evropi.

Šteta se odnosi i na negativne efekte na razvoj fetusa, uključujući razvoj pluća i bubrega, te pobačaj, povećanje srčanog i moždanog udara kod starijih. Štetne materije utiču i na astmu, dijabetes, demenciju, gojaznost i rak, navodi se u izveštaju.

Isparavanje opasnih formaldehida može da zahvati i određeni nameštaj, tkaninu, lepilo i izolaciju.

Istraživanje je obuhvatilo i curenje opasnog bezmirisnog ugljen-monoksida iz neispravnih bojlera, kao i azotnih oksida iz aparata za kuvanje.

2024 © - Vesti online