Sreda 24.02.2016.
15:10
Tanjug, Vestionline

Albanci traže od Bosne da prizna Kosovo

Jutjub
Nišani: Drago mi je što sam naišao na razumevanje u BiH

Nišani, koji boravi u poseti Sarajevu, razgovarao je sa tročlanom delegacijom Predsedništva BiH, a nakon toga je predsedavajući Dragan Čović novinarima rekao da je Nišanijeva želja da BiH prizna Kosovo kao nepovratnu realnost.

- Mi smo svakako razgovarali o zajedničkim interesima i o regionalnim interesima. Verujemo da su upravo takvi odnosi između Kosova i BiH. Ja sam izneo svoje mišljenje i podelio ga sa tri člana, a to je da je moja želja da BiH prizna Kosovo, kao nepovratnu realnost - kaže Nišani.

Podsetivši na to da Albanija priznaje kosovsku nezavisnost, Nišani je rekao da "priznanje Kosova ne predstavlja nikakav atak na drugu zemlju, nego doprinosi stabilnosti i razumevanju u regionu".

Dodao je i da je u razgovoru sa BiH zvaničnicima izneo i ličnu želju da BiH počne da priznaje putne isprave Kosova.

- Verujem da je to u interesu obe države, radi se o recipročnom interesu. Mislim da je ovo pitanje koje nosi humanitarnu dimenziju. Mislim da se odnosi na temeljno, ljudsko pravo - na slobodu kretanja. Odnosi se i na ekonomski razvoj ove tri zemlje. Drago mi je da sam naišao na velika razumevanja članova Predsedništva BiH - precizirao je Nišani.

- Nadam se da će doći dan kada će građani moći da posećuju zemlje u regionu bez pasoša i viza, samo sa ličnom kartom - kazao je predsednik Albanije.

2024 © - Vesti online