Sreda 24.02.2016.
08:46
Vestionline

"Karadžića štitio vrh BIA, a Mladića Rusi"

Reuters
Ratko Mladić i Radovan Karadžić

- Iako su ga istražitelji BIA identifikovali, nisu mogli odmah da reaguju zato što je sam vrh BIA štitio Karadžića. Tek kada je došlo do smene u vrhu BIA, bilo ga je moguće uhapsiti. Kod Mladića je bilo najinteresantnije to što su ga štitili Rusi. Federalna služba bezbednosti pomagala je da se olakša pritisak na njegovu porodicu, a špijunirali su i Haški tribunal, i vršili pritisak i na srpske zvaničnike da ne idu u Hag - kazao je Borger u intervjuu za N1 koji će biti emitovan u sredu uveče.

Borger, novinar "Gardijana" i dobitnik Pulicerove nagrade, koji je za BBC izveštavao sa ratišta u BiH a na Balkan se vratio 1999. godine tokom sukoba na Kosovu, objavio je knjigu "Krvnikov trag", koja govori o najtraženijim haškim optuženicima u novijoj istoriji - Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću.

U knjizi je opisan lov na dva ključna čoveka, Radovana Karadžića i Momčila Krajišnika. Skrivanje Karadžića i njegov boravak u Beogradu pod lažnim identitetom doktora Dragana Dabića, kao i njegovo hapšenje prvi put je detaljno opisano u ovoj knjizi.

Autor tvrdi i da je hapšenje Krajišnika jedna od najzanimljivijih i perfektno izvedenih operacija.

Borger u knjizi govori i o dramatičnim trenucima kada Haški tribunal traži Arhivu Hrvatske vojske i HVO, koju je Tuđmanov režim sakrio u nekoj napuštenoj kući u okolini Zagreba. Na vlast su bili tek došli Stjepan Mesić i Ivica Račan i pokušavaju da budu kooperativni s Tribunalom i nemilosrdnim zapadnim silama. 

Predaja važne arhive naišla je na žestok otpor vojnog vrha Hrvatske i došlo je gotovo do oružanog sukoba regularne policije i pripadnika starih obaveštajnih struktura.

2024 © - Vesti online