Utorak 23.02.2016.
21:00
Srna, Vestionline

Patijarh, ustaša i Jasenovac: Vraćaju se smutna vremena

Tanjug
Patrijarh Irinej predvodio molitvu

- Nisu bili dovoljni kamioni, nego je napravljena železnica da bi dopremala srpski narod na ovo strašno stratište - rekao je srpski patrijarh.

Osim liturgije u Jasenovcu, patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej u utorak je predvodio molitvu za mučenike tokom koje su u kripte crkve vraćeni zemni ostaci četvorice tamošnjih episkopa u Sabornom hramu Svete Trojice u Pakracu.

Crkva i pakrački Vladičanski dvor teško su oštećeni u proteklom ratu u Hrvatskoj, kripte su obnovljene i u njih su položeni posmrtni ostaci episkopa koji su tu bili i ranije sahranjeni.

Patrijarh Irinej nad grobom četvorice episkopa kazao je da molitve upućuje stotinama i stotinama mučenika koji su ovde stradali samo zato jer su Srbi pravoslavne vere, i pozvao sve ljude, a posebno hrišćane, da nikada više ne dižu ruke jedni na druge, javila je Hina.

Srpski patrijarh je dodao da čuje da se vraćaju elementi "nekih smutnih vremena" za koje je verovao da su zauvek prošla, i pozvao na ljubav među ljudima i narodima.

Episkop slavonski Jovan, koji stoluje u Pakracu, a do završetka obnove dvora u Jasenovcu, duboko je uveren da u ovom trenutku nema drugog problema i prepreke za povratak osim ekonomskog, pogotovo u Slavoniji iz koje se, kako je naveo, ljudi raseljavaju.

Poseti vrha SPC Hrvatskoj u ime hrvatskog predsednika Kolinde Grabar Kitarović prisustvovao je njen izaslanik ministar kulture Zlatko Hasanbegović, koji je u centru pažnje zbog svojih ustaških stavova.

2024 © - Vesti online