Utorak 23.02.2016.
18:22
Vestionline

Zatvara se Gvatenamo: Evo gde će Obama da preseli robijaše

Reuters
Uštedeće na zatvorenicima

Obama je rekao da je zatvor u Gvantanamu kontraproduktivan u borbi protiv terorizma, jer se koristi kao antiamerička propaganada za regrutovanje terorista i troši vojne resurse, preneo je AP.

Bela kuća je u međuvremenu predstavila Obamin plan da se zatvori Gvantanamo, ali on nailazi na čvrst otpor u Kongresu gde većinu imaju Republikanci.

Obama je pozvao Kongres da održi fer sednicu o njegovom planu, rekavši da ne želi da ostavi to pitanje svom nasledniku u Beloj kući, prenosi Rojters.

Planom je predviđen transfer preostalih pritvorenika u SAD, a od Kongresa se traži da odobri 475 miliona dolara za izgradnju ili osposobljavanje zatvora, što bi na kraju bilo nadoknađeno uštedom od 180 miliona dolara u svakodnevnom radu pritvorskih jedinica.

Smeštaj zatvorenika na američkom tlu - umesto u Gvantanamu - omogućiće uštedu od 65 do 85 miliona dolara za godinu, dodao je neimenovani izvor. Trošak premeštaja neće biti mali i kretaće se od 290 do 475 miliona dolara.

Trenutno je 91 zatvorenik u zatvoru

Trenutno je 91 zatvorenik u tom zatvoru u kome ih je 2003. bilo 700. Od tog broja, 35 zatvorenika će se sledećih meseci premestiti iz Gvantanama u druge zemlje, pa ih onde ostaje manje od 60, dodaje isti izvor.

Obama je još u svojoj kampanji 2008. obećao da će zatvoriti Gvantanamo, ocenivši kako je nelogično da se "sačuva zatvor koji svet osuđuje, a teroristi koriste za promociju" i vrbovanje novih terorista.

2024 © - Vesti online