Utorak 23.02.2016.
09:09
Vestionline

Čepurin: SAD da plati odštetu deci srpskih diplomata

Tanjug
Aleksandar Čepurin: Zašto SAD ne smatrate za neprijatelje ni posle ubistva Srba u Libiji?

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin poručio je da, nakon ubistva srpskih diplomata u Libiji, Bela kuća treba da se izvini Srbiji kao i da isplati materijalnu štetu deci i porodicama ubijenih.

- Užasna činjenica da su srpske diplomate ubijene u američkom bombardovanju Libije, po mom mišljenju, zahteva temeljnu istragu i izvinjenje Bele kuće, kažnjavanje krivaca i potpunu materijalnu odštetu deci i porodicama ubijenih. Paradoksalno je. Gledao sam nedavne izjave mog kolege gospodina Skota koje se tiču, s jedne strane, apstraktnih stvari, a s druge konkretnih zahteva da se do kraja reši i da se kazne krivci u starim slučajevima sa američkim građanima braćom Bitići koji su, između ostalog, bili pripadnici terorističke Oslobodilačke vojske Kosova - kaže Čepurin i dodaje da je to principijelno pitanje za SAD - čvrsta zaštita interesa vlastitih građana.

Zašto Beograd to ne shvata kao neprijateljstvo?

- I Beograd to ne shvata kao neprijateljsko ponašanje SAD. Srbija bi, po mom mišljenju, mogla da sledi primer Amerikanaca i isto tako istrajno i diplomatski stane u odbranu legitimnih interesa svojih građana, što je inače sasvim normalno po međunarodnim normama. Ovde očigledno nisu dovoljna objašnjenja Amerikanaca vezana za „kolateralnu štetu“ - objasnio je Aleksandar Čepurin.

Čepurin je komentarisao i izjave premijera Vučića i predsednika Nikolića o neutralnosti Srbije i poručio da Rusija nema razloga da u te izjave sumnja.

- Poslednjih dana čuli smo odlučne izjave predsednika i premijera o privrženosti Srbije politici neutralnosti. To su, po mom mišljenju, iskrene izjave. Neutralnost je zajamčena srpskih zakonodavstvom. Rusija je dosledno podržavala i podržavaće takvu politiku Beograda. Uveren sam da neutralnost odgovara interesima Srba. I ne samo zbog istorijskih i emotivnih razloga, premda je i njih više nego dovoljno, ali i na čisto pragmatičnom planu - ističe Čepurin za "Sputnjik" i dodaje da je osnova svake neutralnosti balans odnosa sa "ovim ili onim akterima međunarodnog života".

- Neučešće u dejstvima jednih protiv drugih. Danas je to umnogome balans između Istoka i Zapada. Oštro narušavanje balansa pretvara neutralnost u prazne reči - rekao je ruski ambasador, a potom pojasnio na šta misli.

- Znate, nacionalni interesi Srba se objektivno gledano nipošto ne poklapaju uvek sa interesima ovih ili onih zemalja, ovih ili onih blokova. Ako govorimo o nizu zemalja-suseda Srbije koje ulaze u NATO, ti interesi su katkad suprotni. To je činjenica. Zašto da Srbi služe nečijim interesima nauštrb svojih? Zašto da rade protiv Rusije, s kojima nemaju nikakvih objektivnih nesuglasica? Zar zato da bi nekome ugodili? Ali to je već nešto što je za mene nepojmljivo - rekao je Čepurin.

2024 © - Vesti online