Ponedeljak 22.02.2016.
22:10
Vestionline

Srbija zatvara četiri ambasade?

Tanjug/AP
Pitanje je zašto ovo nije ranije urađeno?

U narednih nekoliko dana na osnovu bezbednosnih izveštaja biće razmatran status diplomatskih predstavništava Srbije i biće analizirana mogućnost privremenog zatvaranja i povlačenja osoblja iz ove četiri države, priča neimenovani izvor lista "Blic".

- Premijer Aleksandar Vučić i šef diplomatije Ivica Dačić trebalo bi da razgovaraju o ambasadama koje se nalaze u kriznim područjima - kaže izvor iz Vlade Srbije.

On nije mogao da precizira da li će biti doneta odluka o zatvaranju predstavništava u sve četiri države, ali ističe da je "vrlo izgledan scenario".

Sam premijer Vučić i preksinoć je na konferenciji za novinare najavio da će predložiti da se srpska ambasada u Libiji zatvori.

Inače, naša zemlja je jedna od retkih koja ima diplomatsko predstavništvo u Tripoliju, iako je sedište međunarodno priznate vlade u Tobruku.

Slična situacija je i s ambasadom u Iraku i Tunisu, gde su zapadne zemlje mahom povukle svoje osoblje iz ambasada, dok je Srbija zadržala predstavništva zbog tradicionalno dobrih odnosa.

Tako Srbija ima ambasadu u Iraku u Bagdadu, gde je ambasador Radisav Petrović, kao i u Tunisu, gde je ambasador Nikola Lukić.

Ambasada iz Damaska u Siriji je, s druge strane, privremeno izmeštena u Bejrut i nju vodi otpravnik poslova Milan Vijatović.

2024 © - Vesti online