Utorak 23.02.2016.
03:00
J. Arsenović - Vesti

Ambasador krije mračnu tajnu?

Tanjug
Mnogo pitanja bez odgovora: I ministar Dačić upisao se u knjigu žalosti

Neke od dilema javno je izneo spoljnopolitički komentator "Politike" Boško Jakšić.

- Zašto je Srbija držala ambasadu u Tripoliju gde se nalazi sedište libijske vlade koju ne priznaje međunarodna zajednica? Zašto je istovremeno održavala kontakte i sa vladom u Tobruku koja je međunarodno priznata, ali se moralo znati da to iritira one u Tripoliju? Zašto na vreme nije rečeno da otmičari pripadaju ISIS-u ili nekoj grupi koja je vezana za tu državu? Saopšteno je da je BIA Vladi Srbije dostavila podatke o lokaciji zgrade u kojoj su bili oteti srpski državljani. Da li je Vlada Srbije te podatke prosledila SAD? Srbija je član koalicije za borbu protiv ISIS-a, a nije baš za očekivati da će Amerika svakog od 65 članova te koalicije obavestiti o svakoj akciji koju preduzima - pita Jakšić.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić odgovara da je Srbija zadržala svoje ambasade u Iraku, Siriji, Libiji, Tunisu i Egiptu zbog prijateljskih odnosa sa tim zemljama, velikog broja srpskih državaljana koji tamo rade i ne žele da odu, i zbog naših ekonomskih interesa.

Juče su pojedini mediji objavili da će Srbija nakon ovog tragičnog iskustva konačno privremeno zatvoriti ambasade u Libiji, Iraku, Siriji i Tunisu, državama koje su zbog ratnih sukoba ili prisustva terorista bezbednosno opasne. Za stradale službenike ambasade taj potez dolazi kasno, pa se javnost ponovo vraća na okolnosti otmice prošle godine koja nikada do kraja nije razjašnjena, a kojoj sigurno najviše zna ambasador Srbije u Libiji Oliver Potežica koji se nalazio u jednom od tri vozila koji su bili napadnuti kada je izvršena otmica. Sve to, kao i okolnosti smrti dvoje službenika, analiziraće komisija koju je formiralo Ministarstvo spoljnih poslova, a koja će ispitati i ambasadora.

Podsećamo da su ranije mediji, pozivajući se na nezvanične izvore u Ministarstvu, pisali da je meta otmice bio zapravo ambasador Potežica, kojem se pripisivala trgovina pasošima i neraščišćeni odnosi sa kriminalnim krugovima u Libiji. Potežica je prema sopstvenim rečima, toga dana bio u kolima iza vozila u kojoj su bili vozač Stepić i Slađana, ali nikada nije objasnio zašto se krenulo na put za Tunis kroz ratom zahvaćena područje i zašto nije tražio dozvolu za to putovanje od nadležnih u Ministarstvu spoljnih poslova.

Amerika znala ili ne

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova tvrdi da u pozadini napada u kojem su stradali Srbi stoji pokušaj Zapada da uvuče Srbiju u NATO, jer će jedino tada uživati zaštitu.
- Kako možete da zaštitite zemlju kada imate informaciju da su ljudi taoci na određenoj teritoriji, a vi ih bombardujete. To je posebna vrsta poniženja, nametanje stokholmskog sindroma kada teraju svoje žrtve - a oni su bili žrtve, da ih zavole i da javno priznaju da hoće kod njih - izjavila je Zaharova.
Profesor FPN-a Dragan Simeunović, međutim, smatra da američke snage nisu znale da su se u objektu u Sabrati nalazili civili, jer bi u suprotnom to rekli.

Otud bivši ambasador u Libiji Dušan Simeonović primećuje da je bilo čudno što se onog dana kada se desila otmica ambasador Potežica nije nalazio u automobilu sa oznakom 001, koje po pravilu pripada ambasadoru, već su u njemu bili oteti službenici.

- Znak pitanja je i zašto se pošlo na takav jedan put. Ambasador je trebalo da obavesti Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo spoljnih poslova Libije, ali i bezbednosni centar u Sabrati - primećuje Simeonović.

Gde je Potežica?

Ambasador Potežica do sada se nije oglasio, pa je čak neizvesno i gde se nalazi. Tim povodom ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da se nije čuo sa Dačićem u vezi sa postupanjem ambasadora Potežice, i dodao da taj slučaj nije u nadležnosti MUP-a.
- Pitanje gde se trenutno nalazi ambasador Potežica nije u nadležnosti MUP-a. Pretpostavljam da će Tužilaštvo pokrenuti istragu o tom slučaju - kazao je Stefanović.

On je podsetio na pismo koje je nakon otmice ambasador Potežica prosledio premijeru, predsedniku države i ministru Dačiću u kojem je protestovao zbog pisanja srpskih medija o njemu, tvrdeći da on neće pristati da bude "žrtveni jarac". U pismu, koje je bilo sve samo ne diplomatski sročeno, Potežica je i demantovao svog šefa Dačića koji je prethodno izjavio da je Beograd bio predložio da se ambasada u Tripoliju zatvori, ali da je ambasador to odbio. Potežica je, međutim, u pismu tvrdio da je bio za zatvaranje, ali da je ostatak kolektiva prevladao u mišljenju da to ne treba učiniti.

Otmica zbog oružja

Kada je premijer Vučić na konferenciji za medije saopštio vest o pogibiji, između ostalog je konstatovao da "ima tu još nekih motiva o kojima ja danas ne bih da govorim, a tiču se poslova sa oružjem". To je odmah otvorilo spekulacije, a jedna odranije koju je obavio portal Tabloid još dok su oteti službenici bili živi tiče se motiva za otmicu koji se odnosi na neispunjeni deo obaveza srpskog državnog preduzeća Jugoimport SDPR, koje je još za vreme DS-a ugovorilo prodaju oružja Libiji. Prema ovoj verziji, srpska strana je dobila novac za oružje, ali ono nikada nije isporučeno jer je Gadafi ubijen. U Libiji je zavladao haos i ne zna se ko su legitimni predstavnici vlasti, što je Beogradu dalo argument da odbiju isporuku. Tada su Libijci organizovali otmicu i obavestili Srbije da vrati novac ili će ubiti taoce.

Simeonović se kao dugogodišnji diplomata čudi takvom objašnjenju jer, kako konstatuje, nije odluka o zatvaranju predstavništva na ambasadoru već na Ministarstvu spoljnih poslova, dok su ambasador i ostali službenici dužni da ispoštuju naredbu iz centrale.
U pomenutom pismu, ambasador Potežica upotrebio je i jednu preteću rečenicu: da ne bi voleo da bude prinuđen "da radi odbrane, pušta dokumene "da cure".

Problem i sa prevozom nastradalih

Avion sa telima stradalih službenika srpske ambasade do zatvaranja ovog izdanja "Vesti" nije poleteo za Beograd zbog, kako je rekao ministar Ivica Dačić, "nejasnih procedura".
- Nismo mogli da dobijemo dozvolu da avion iz Srbije sleti ili libijski poleti zbog sankcija protiv Libije. Čekaćemo još malo, ako ne, ići ćemo preko Tunisa - rekao je Dačić.
2024 © - Vesti online