Ponedeljak 22.02.2016.
16:35
J. L. Petković - Vesti

Okrugli sto "Vesti": Da li je dijaspori mesto u Skupštini Srbije?

A. Čukić
Okrugli sto "Vesti"

* Zbog čega vlast ignoriše potrebu dijaspore da ima mesto u parlamentu?

* Da li postoji neka stranka u Srbiji koja se zalaže za prava dijaspore?

* Da bi dijaspora mogla nezavisno da učestvuje na izborima potrebne su promene Ustava i zakona, da li je moguće? 

* Postoji li u dijaspori želja da se formira stranka ili građanska incijativa koja bi učestvovala na srpskim parlamentarnim izborima? 

* Zašto još nije omogućeno elektronsko glasanje, da li se svaka vlast boji glasa dijaspore?

* Da li je komplikovana procedura glasanja razlog izuzetno slabog odziva rasejanja, ili možda mišljenje da ništa ne može da se promeni?

* Zašto se i dijaspori ne daju povlastice za investicije u Srbiji? 

* Poslednjih godina dijaspora se brojčano uvećava jer sve više građana Srbije odlazi u inostranstvo. Da li odlaze samo zbog lošeg života ili tu ima i politike?

Učesnici: Desko Nikitović, Janko Veselinović
Autor: Jelena L. Petković

Očekujemo da se naši sagovornci izjasne o ovim i brojnim drugim temama koja interesuje Srbe iz dijaspore. Mišnjenja naših sagovornika, njihove stavove, sugestije i predloge objavićemo u vikend izdanju "Vesti" od 27. februara, kao i na portalu "Vesti-online".

A. Čukić

Desko Nikitović
Desko Nikitović je izvršni predsednik East Point Holdinga. Rođen je 11. novembra 1960.godine u Arilju, u Srbiji. Završio je Pravni fakultet u Beogradu 1989 godine. Aktivno se zalagao za demokratizaciju Srbije kroz učešće u opozicionom pokretu od 1987 - 1990 godine. Emigrirao je u Sjedinjene američke države 1990. godine, gde živi poslednjih 26 godina.

Kao predstavnik srpske dijaspore predvodio sve anti ratne demonstracije u Čikagu tokom rata u Jugoslaviji 1999 godine. Predstavljao je srpsku zajednicu u mnogobrojnim nastupima na glavnim televizijskim i radio kanalima, kao CBS, NBC, ABC, CNN, FOX, National Public Radio, kao i drugim medijima.

Bio je Predsednik Kongresa srpskog ujedinjenja u Čikagu od 1998 - 2002. godine.

Imenovan za Generalnog konzula Srbije u Čikagu, januara 2003. godine.

Zalagao se za poboljšanje ekonomske saradnje između Srbije i Sjedinjenih američkih država i organizovao bratimljenje Beograda i Čikaga 2005. godine. Takođe, inicirao je bratimljenje Srbije i Države Illinois, aerodroma Nikola Tesla u Beogradu i aerodroma O'Hare u Čikagu, kao i povezivanje osnovnih škola iz Beograda i osnovne škole Ogden iz Čikaga. Dao je veliki doprinos unapređenju ekonomske saradnje i ukupnih odnosa između Srbije i SAD-a. Kao Generalni konzul postigao je izuzetne rezultate u povezivanju matice i dijaspore i pružanju konzularne zaštite srpskim državljanima, uključujući spasavanje dece porodice Nastić u Sjedinjenim državama. Porodica gospodina Nikitovića je za poslednjih 20 godina, poslala veliku količinu humanitarne pomoći i novčanih donacija Srbiji.

Generalni konzul Desko Nikitović je bio potpredsednik diplomatskog kora u Čikagu, kao i član Srpsko-američke advokatske komore, Union League kluba, Ekonomskog kluba, Executive's kluba i drugih društvenih asocijacija u Čikagu. Bio je čest govornik na Univerzitetima i drugim kulturnim i obrazovnim forumima u Čikagu i Americi. Trenutno je predsednik komiteta pobratimljenih gradova Beograda i Čikaga i član borda Florentine opere u Milvokiju, država Vinskonsin.

Posle 11 godina na mestu generalnog konzula, Nikitović je završio diplomatski mandat u septembru 2013. godine i nastavio karijeru u privatnom sektoru.

Osnovao je konsultantsku firmu Capital Link International u Čikagu i počeo saradnju sa Darby Overseas, Američkim Private Equity fondom, kao izvršni direktor u East Point Holdingu, kiparskom firmom sa poslovanjem u Srbiji.

U junu 2014. godine, postao je akcionar u East Point Holdingu i postao Izvršni predsednik Holdinga. Oformio je novi upravljački tim, koji upravlja kompanijama u okviru Holdinga.

Oženjen je sa suprugom Ryann, po zanimanju advokat, i imaju dvoje dece, kćerku 14 godina i sina 11 godina.

A. Čukić

Janko Veselinović
Janko Veselinović
, samostalni poslanik u Skupštini Srbije, rođen je u Kninu, 6. novembra 1965. godine. Doktor je pravnih nauka i profesor na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu.

Osnovnu školu završio je u Žegaru, opština Obrovac, a srednju upravnu školu u Zadru. Pravni fakultet u Novom Sadu završio je 1990. godine. Magistrirao je na temu iz oblasti ugovora o trgovinskom zastupanju (agenturi), a doktorirao na temi pravnog regulisanja upravljanja u domaćem i uporednom pravu.

Od 2004. godine bio je pomoćnik sekretara za nauku i tehnološki razvoj Izvršnog veća Autonomne pokrajine Vojvodine. Na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, predaje na agroekonomskom smeru predmet „Privredno pravo“, a na smeru Agroturizam i rurarni razvoj, predmet „Pravo i ugovori u turizmu“.

Član je Demokratske stranke od 1998. do 2014. godine. Bio je član Pokrajinskog odbora DS i Glavnog odbora Demokratske stranke.

Bio je narodni poslanik u sazivima 2008. i 2012. godina, i član skupštinskog odbora za Srbe van Srbije, Odbora za ustavna pitanja i Odbora za nauku. U tri mandata član je odbora za dijasporu, jedan od autora Zakona o dijaspori i Srbima u regionu, donedavno predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu. Jedan je od retkih političara koji u programu svoje političke organizacije na ozbiljan način tretira srpsku dijasporu i Srbe u regionu. U sklopu predloga za ustavnu reformu i reformu političkog sistema prošle godine predložio u Narodnoj skupštini Republike Srbije da se Srbima u dijaspori i Srbima u regionu obezbede garantovani mandati ili minimalno status poslanika sa karakteristikama spikera u uporednim zakonodavstvima ( sa pravom glasa o pojedinim pitanjima). Rukovodilac je i učesnik više humanitarnih aktivnosti i programa pomirenja u regionu.

Kopredsednik je međuvladinog mešovitog odbora za prava manjina između Srbije i Hrvatske. Aktivan je na planu pružanja pomoći izbeglicama u njihovoj integraciji i povratku. Predsednik je Saveta za izbegla, prognana i raseljena lica Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine. Autor je i stručnih članaka na temu položaja Srba u Hrvatskoj, položaju manjina u Srbiji i Hrvatskoj i pravne zaštite dijaspore u uporednom pravu. Član je Centra za istoriju, demokratiju i pomirenje iz Novog Sada i Udruge za povijest, saradnju i pomirenje iz Golubića (Obrovačkog). Objavio i dve knjige iz oblasti etnološkog nasleđa. U maju 2015. godine napustio je SDS i osnovao udruženje građana Pokret za preokret.

2024 © - Vesti online