Utorak 25.05.2010.
07:00
Tanjug

Nokia i Jahu sklopili sporazum


Dve kompanije na taj način nameravaju da se efikasnije bore sa novim konkurentima na bežičnom telekomunikacijskom tržištu, preneo je Rojters.


Uloga mobilnih usluga i softvera se znatno povećala od kada su "Epl" (Apple) i "Gugl" (Google) stupili na to tržište i "prisilili" proizvođače mobilnih telefona, kao što su "Samsung" i "Nokia" da prošire svoju ponudu.


"Nokia" je tokom nekoliko godina uložila više od 10 milijardi dolara (8,09 milijardi evra), da bi postigla konkurentnost u novoj oblasti. Za sada je njihova ponuda internet usluga, koje idu od preuzimanja muzike do i-mejla, uspela da privuče malo korisnika koji plaćaju.


"To je dublja saradnja nego što su mnogi očekivali", tvrdi analitičar firme "MKM Partners" Tero Kuitinen. "Može da pomogne da se prošire usluge 'Nokie' u oblasti elektronske pošte i govornih usluga na tržištima u razvoju, na kojima ima dobru prođu."


Prema novom sporazumu, "Jahu" će postati ekskluzivni davalac i-mejl usluga "Nokiji", a "Nokia" će jedina obezbeđivati mape i navigaciju za "Jahu".

2024 © - Vesti online