Ponedeljak 22.02.2016.
09:33
Vestionline

Srpski hakeri "uče" Hrvate pravopisu

printscreen
Poruka koju su srpski hakeri ostavili na hrvatskom sajtu za pravopis

Hrvatski mediji javljaju u ponedeljak da su hakeri iz Srbije napali internet stranicu Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje - Pravopis.hr.

Na stranici, kojoj je i u ponedeljak ujutru bilo nemoguće pristupiti, hakeri su ostavili fotografije srpske i ruske zastave, natpis "Vukovar srpski grad" i melodije četničkih pesama.

Umesto uobičajnog jezičkog sadržaja osvanula je fotografija lidera radikala Vojislava Šešelja s kokardom i kalašnjikovom. Na dnu stranice ostavljena je poruka: "Pozdrav od srpskih hakera".

Direktor Instituta za hrvatski jezik Željko Jozić smatra da napad na taj dan nije slučajan.

- Malo sam, ali samo malo, iznenađen. Takve stvari nam ne trebaju. Napad nam je dojavila korisnica iz Kanade. Ovo je dosad drugi hakerski nasrtaj na naše stranice. U dogovoru sa nadležnim službama odlučili smo da srušimo servere odnosno da stavimo stranice van funkcije do ponedeljka, do rešenja problema. Ako bude potrebe događaj ćemo prijaviti i policiji - kazao je Jozić i ocenio da se radi o napadu nekoga "kome smeta hrvatski jezik".

Jozić poziva one koji se služe ovakvim napadima da ideološke razmerice rešavaju dijalogom i poručuje kako se radi o vrlo neprimerenim porukama.

2024 © - Vesti online