Subota 20.02.2016.
19:45
Vestionline

Libija - novi front u borbi protiv džihadista

Reuters
Vojnici lojalni međunarodno priznatoj vladi u Tobruku

"Treba ujediniti Libiju protiv džihadista"

"Američki vazdušni napadi izvedeni u petak na kamp za obuku pripadnika Islamske države, u kojem je ubijeno više od 40 ljudi uključujući i jednog ekstremističkog vođu, predstavljaju znak da su SAD spremne da deluju snažno čak i pre nego što se uspostavi vlada", prenose mediji.

"Džihadisti su tokom poslednjih nekoliko meseci iz svog uporišta u gradu Sirt izveli brojne samoubilačke bombaške napade na policiju. Islamska država do sada nije mogla da preuzme kontrolu nad mnogim delovima Libije kao što je to uspela u Siriji i Iraku, a libijski ogranak te grupe pretrpeo je neuspehe tokom protekle godine", prenose agencije.

Kako su naveli američki zvaničnici tokom proteklih nekoliko meseci, Islamska država regrutuje borce iz inostranstva, uglavnom iz Severne i zemalja subsaharske Afrike. Prema njihovoj proceni, teroristička grupa je imala ranije oko 3.000 boraca, a sada oko 5.000.

"Uspostavljanje vlade nacionalnog jedinstva u Libiji, u cilju borbe protiv džihadista, važan je zadatak u toj državi od svrgavanja i smrti Muamera Gadafija 2011. godine. Haos u koji je zapala Libija od svrgavanja Gadafija, doprineo je jačanju Islamske države koja je napravila uporište u luci Sirtu, 45 kilometara istočno od Tripolija", smatraju analitičari.

"Samo da ne zauzmu naftna postrojenja"

U Libiji od 2011. godine postoje dve suprotstavljene vlade i dva parlamenta. Islamisti i koalicija snaga koja je poznata kao Libijska zora zauzeli su Tripoli, dok je sedište međunarodno priznate vlade u Tobruku.

Američki mediji ocenjuju da je građanski rat u Libiji postao toliko kompleksan da se pojedini borci koji podržavaju vladu u Tripoliju bore protiv džihadista van Sirta, dok se drugi udružuju sa njima u borbi protiv snaga Tobruka u cilju preuzimanja kontrole nad drugim najvećim gradom u Libiji - Bengazijem. Izražava se zabrinutost da bi džihadisti mogli da preuzmu libijska naftna postrojenja, koja je uglavnom nalaze u pustinjama istočno od Sirta.

Libija je tokom vladavine Gadafija proizvodila 1,6 miliona barela nafte dnevno, a 2014. godine 200.000. Od kada je Islamska država u januaru izvela napad na rezervoare nafte, proizvodnja je ponovo opala na oko 350.000 barela dnevno.

2024 © - Vesti online