Subota 20.02.2016.
12:38
Vestionline

Oko 5.000 džihadista ušlo u Evropu

Reuters
Oko 5.000 džihadita slobodno šeta Evropom

- Evropa se trenutno suočava sa najvećom terorističkom pretnjom u proteklih deset i više godina - rekao je Venrajt za dnevnik "Noje Osnabriker cajtung", upozoravajući na moguće napade Islamske države i drugih terorističkih grupa u Evropi. 

Vejnrajt je napomenuo da se negde u Evropi može očekivati napad Islamske države ili neke druge verske terorističke grupe sa ciljem postizanja masovnih žrtava među civilnim stanovništvom, ističući da postoji i rizik od "pojedinačnih" napada. 

Direktor Evropola nije želeo da ukaže na moguću povezanost povećane terorističke pretnje sa tekućom izbegličkom krizom. On je odbacio rasprostranjenu pretpostavku da se teroristi infiltriraju u Evropu pod maskom azilanata. 

- Ne postoje konkretni pokazatelji da teroristi sistematski koriste "izbegličke tokove" da bi u Evropu ušli neprimećeno - napomenuo je Vejnrajt. 

Bivši britanski ministar odbrane Lajam Foks je prošlog meseca izrazio zabrinutost da bi džihadisti mogli se uvuku u EU, koristeći mrežu azilanata. 

Južnoevropske zemlje kroz koje putuju "nemaju pojma da li su ovi ljudi prave izbeglice, azilanti, ekonomski migranti, ili teroristi - napomenuo je Vejnrajt.  

Nemačka obaveštajna služba je u februaru potvrdila da je dobila više od 100 dojava o militantima koji su, navodno, stigli u zemlji pretvarajući se da su izbeglice.

2024 © - Vesti online