Ponedeljak 24.05.2010.
21:30
Tanjug

Kolumbijski pobunjenici ubili 9 vojnika

Do sukoba je došlo kada je vojska u državi Kaketa ušla u logor FARC-a i pronašla skrovište za eksploziv i oružje namenjeno za napade tokom predsedničkih izbora, koji će biti održani 30. maja, izjavio je general Rafael Kolon kako prenosi Rojters.


Oblast u kojoj se dogodio sukob, prema rečima generala Kolona, ključna je za šverc droge, a tamo ima još puno pobunjenika uprkos velikoj ofanzivi koju je predsednik Alvaro Uribe započeo čim je došao na vlast 2002. godine.


Uribe se povukao sa funkcije predsednika Kolumbije prošlog avgusta pošto su mu istekla dva predsednička mandata. Favoriti na predstojećim izborima su bivši minsitar odbrane Huan Manuel Santos i bivši gradonačelnik Bogote Antanas Mokus.
Obojica su istakli da će nastaviti bezbednosnu politiku Uribea.


FARC trenutno ima 9.000 boraca, dok je 2002. godine imao 17.000.


Nasilje u Kolombiji je znatno opalo, ali i dalje s vremena na vreme dolazi do pucnjave, ekslozija podmetnutih bombi i otmica, naročito u oblastima uz Venecuelu i Ekvador.


Uporišta pobunjenika su u brdovitim oblastima i tamo gde su guste džungle. Tamo se proizvaodi kokain, što je osnovni izvor njihovih prihoda, ukazuju kolumbijski zvaničnici.

2024 © - Vesti online