Subota 20.02.2016.
11:11
Vestionline

Južna Osetija za referendum o spajanju sa Rusijom

Reuters/D.M.
Južna Osetija želi da bude region Rusije

Tibilov je u obraćanju južnoosetijskom parlamentu izjavio da će mapa puta za održavanje referenduma biti izrađena u roku od godinu dana. 

- Zabrinuti smo zbog pogoršane situacije u svetu, dešavanja u Ukrajini, Siriji i celom Bliskom istoku, kao i širenja NATO prema granicama Rusije, te militarističke antiruske i antiosetijske retorike naših južnih suseda - istakao je Tibilov, prenosi ruska novinska agencija TASS.

On je napomenuo da je "drevni san" Južne Osetije ponovno ujedinjenje sa Rusijom i odvojenim osetijskim narodom. Ruska agencija navodi da je Tibilov aludirao na Severnu Osetiju, koja je deo Ruske Federacije.

U sklopu priprema za referendum biće izvršene izmene Ustava čime će biti omogućeno predsedniku Južne Osetije da od Moskve zatraži da se integriše. Trenutno zvanično ime Republika Južna Osetija biće izmenjeno u "Alanija" kako bi se lakše prisajedinili sa ruskim regionom Severna Osetija-Alanija.

Južna Osetija je proglasila nezavisnost 1990. godine, nakon čega su izbili sukobi sa Gruzijom. U sukobima je poginulo više stotina ljudi, a oko 100.000 je raseljeno. Nasilje je okončano 1992. godine stvaranjem zajedničkih mirovnih snaga od ruskih, južnoosetijskih i gruzijskih elemenata.

U avgustu 2008. godine Gruzija je pokrenula invaziju na Južnu Osetiju s ciljem da zauzme Činvali. Rusija je nekoliko časova kasnije rasporedila svoje snage i neprijateljstva su prestala 12. avgusta. U sukobima je poginilo do 2.000 civila i 71 ruski pripadnih mirovnih snaga.

Moskva je ubrzo priznala nezavisnost Južne Osetije i Abhazije, drugog otcepljenog gruzijskog regiona.

2024 © - Vesti online