Subota 20.02.2016.
12:00
B. R. - Vesti - Foto: Vesti

Nenad dočekao spas!

Vesti
Uskoro kod kuće: Nenad Jokić

Mališan Nenad Jokić iz Poloma kod Bratunca, koji će početkom aprila napuniti dve godine, rođen je bez jednjaka. Nikad u svom kratkom životu nije osetio slast mleka, supice, čokolade, banane..., jer su ga lekari i roditelji veštački hranili putem sonde kako bi ga održali u životu.

Prvog dana dolaska na svet ova beba podvrgnuta je operaciji, a ubrzo su usledile još dve. Nakon pet bezuspešnih zahvata u Srpskoj i Srbiji, ova beba je konačno pre tri meseca stigla do Lila, grada u Francuskoj, iako je trebalo da bude operisana u Londonu.

Nažalost, cena ove delikatne medicinske intervencije u Engleskoj bila je previsoka čak i za ljude dobre volje koji su uspeli u kratkom roku da prikupe ocu Milivoju i majci Danijeli 52.700 evra. Svako je dao koliko je imao i mogao: i zemljaci iz dijaspore i sugrađani iz Republike Srpske i FBiH.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

U porodičnom domu Jokića, u selu Polom kod Bratunca, iščekuju se i dalje dobre vesti iz bolnice u francuskom gradu Lilu, gde je ovih dana, tačnije 29. januara, operisan mali Nenad.

"Operacija je trajala punih 12 časova, lekari su napravili novi jednjak i svi mi verujemo da je ovaj težak i bolan period iza nas. Pripreme su tokom protekla tri meseca bile veoma opsežne, mališan je podvrgnut brojnim pregledima, konsultacijama, i na kraju dok se nije dostigla određena kilaža, lekari nisu smeli da pristupe zahvatu. Sve vreme uz našeg sina bila je ne samo moja supruga Danijela, već i naši zemljaci iz Lila. I ne samo oni: gostoprimstvo u svojoj kući pružio im je otac Simeon, Francuz, pravoslavac, sveštenik SPC, koji je osnovao parohiju u Lilu. Vrata svoga stana otvorio je i za ljude u nevolji iz Republike Srpske i za mog sina Nenada - uzbuđeno priča otac Milivoje koji sa svojim drugim sinom troipogodišnjim Nikolom čeka povratak najdražih iz Lila.

Nezaposleni roditelji

Ako kažemo da su Milivoje i njegova supruga Danijela žitelji Republike Srpske bez posla, onda je tek razumljiva veličina humanosti koju su pokazali plemeniti ljudi. Milivoje je demobilisani borac što je radio u jednoj bratunačkoj fabrici, koja je propala kao i mnoge druge. Oboje su na birou. "Jedino sam se uzdao u ljude dobrog srca, pa zato čvrsto verujem da će Nenad biti uskoro sa nama, zdrav i spreman da zakorači u srećnije detinjstvo", kaže otac kome ovi poslednji dani do ponovnog susreta sa porodicom nikako da prođu.

- Očekujemo da će 29. februara, ako sve bude bilo u redu, Danijela dobiti otpusno pismo i krenuti sa sinom Nenadom put Srbije. Ne mogu ni da vam kažem koliko mi srce igra od radosti ali i od zebnje da se ne desi nešto nepredviđeno. Jer sva sredstva koja smo imali, mi smo dali bolnici. Za putne karte i boravak do 29. februara podigao sam naknadno kredit kako bih obezbedio još nekoliko hiljada evra, ali to je bila kap u moru onog što su nam darovali humani ljudi širom sveta. Hvala im u Nenadovo, majčino i moje ime - poručuje Milivoje.

2024 © - Vesti online