Subota 07.11.2009.
12:05
Đ. Barović - Vesti

Nije na Hagu da kroji istoriju

Piter Robinson
Karadžićev pravni savetnik, američki advokat Piter Robinson, u intervju za "Vesti" kaže da njegov klijent neće odustati od namere da se izbori za svoje pravo na fer suđenje, ali i ističe da poslednja odluka Haškog tribunala ni na koji način ne znači da je Karadžiću oduzeto pravo da se brani sam.
 

''Karadžiću nije uskraćeno pravo da se brani sam i nije mu nametnut advokat kako se to u pojedinim medijima moglo čuti. On je veoma sposoban da sam sebe zastupa i jedino što je tražio bilo je da mu se pruži adekvatno vreme za pripremu odbrane i ništa više od toga. A, podsetiću vas da su ostali optuženici u Hagu imali najmanje po dve godine za tu pripremu. U poslednjoj odluci stoji da je Sudsko veće sada angažovalo "advokata u pripravnosti" koji bi zastupao Karadžića samo u slučaju da se on ni u martu ne pojavi u sudnici'', rekao je Robinson.

Slažete li se sa tezom da se u Hagu trenutno "piše i briše" istorija naroda na Balkanu?
 

''Tribunal je nažalost, na sebe preuzeo pogrešnu ulogu pokušavajući da piše istoriju. To je trebalo ostaviti istoričarima u regionu koji razumeju tu bogatu istoriju. Tribunal je trebao da se usmeri na to da dokaže individualnu odgovornost pritvorenih''.


Koliko ste u zanatskom smislu zadovoljni zakonskim okvirima za rad Haškog tribunala?
 

''Pravila Tribunala su se promenila pod političkim pritiskom od strane Saveta bezbednosti UN. Njihova namera je da ovaj sud zatvore što je pre moguće i otuda i toliko promena u Statutu Tribunala koje daju prednost brzom - umesto fer procesu. To je pogrešno''.

(Opširnije u štampanom izdanju "Vesti" za 07.11.)

2024 © - Vesti online