Petak 19.02.2016.
08:35
Vestionline

Turska u sve većoj izolaciji

Reuters
Ako uđu u sukob sa Rusima, crno im se piše

"Za sve su krivi Kurdi"

"Turski premijer Ahmet Davutoglu za napad okrivljuje Radničku partiju Kurdistana (PKK) i Narodne zaštitne jedinice (YPG). I dok je PKK međunarodno okarakterisana kao teroristička organizacija, to se ne odnosi i na YPG, koja je oružano krilo Demokratske unionističke partije (PYD). Ona se smatra filijalom PKK koja deluje na teritoriji Sirije", javljaju agencije.

"Međutim, najvažniji saveznici Turske u borbi protiv terorizma, SAD i EU, u organizacijama YPG i PYD vide snažan faktor podrške borbi protiv Islamske države. Najnoviji razvoj događaja uz tursko-sirijsku granicu, odnosno formiranje kurdskih kantona na severu Sirije, stvar je koja se opasno približila "crvenoj liniji" koju je povukla Turska", smatraju analitičari, a prenose svetski mediji.

"Turska je usamljena i ranjiva"

"Očigledno je da se nisu ostvarile turske nade da će izbeglička kriza da prisili međunarodnu zajednicu da brže pronađe rešenje za konflikt u Siriji. Njena nesposobnost da reši kurdski problem kod kuće i to što dozvoljava da on eskalira zbog njenih političkih interesa prema Kurdima u Siriji, dovela je do toga da Turska postane usamljena i ranjiva", pišu zapadni mediji.

"Napad u Ankari i tvrdnje da je on povezan sa organizacijom YPG zato predstavljaju vrlo opasan razvoj situacije. Turska mora da izbegne bilo kakav vojni angažman u Siriji. U svojim poslednjim izjavama, premijer Davutoglu je spomenuo veze Radničke partije Kurdistana sa nekadašnjim Sovjetskim Savezom. Eskalacija tenzija između Rusije i Turske samo bi nanela još više štete. Ukoliko se Turska angažuje u vojnom konfliktu na teritoriji Sirije, biće još usamljenija nego što je sada", zaključuju zapadni analitičari.

2024 © - Vesti online