Petak 19.02.2016.
11:57
Vestionline

Napad u Ankari izgovor za invaziju na Siriju?

Reuters
Izgleda da smo sve bliži turskoj invaziji na Siriju

"Ako krenu protiv Rusa, nastaće haos"

- Naša odlučnost da odgovorimo unutar i van granica zemlje jača sa ovakvim radnjama. Mora da se zna da Turska neće da zazire od korišćenja prava na samoodbranu u bilo koje vreme, na svakom mestu i u svakoj prilici - izjavio je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

- Kada kaže da će da odgovori na napade, turski predsednik, naravno, misli na Kurde, koji su odmah optuženi za napad u Ankari. Naime, upozorenja istoričara na mogućnost raspada Turske i stvaranja kurdske države postaju realnost - smatra stručnjak za Bliski istok Stanislav Tarasov, a prenose ruski mediji.

Prema njegovim rečima, turska vlada pravi sve više propusta u spoljnoj i unutrašnjoj politici, a dokaz za to su sve učestaliji teroristički napadi.

- Ukoliko Turska pokrene kopnenu invaziju protiv Kurda u Siriji u trenutku kada ruska avijacija dejstvuje sa snagama predsednika Asada, gde Zapad pomaže sirijsku opoziciju, a svi oni se deklarativno bore protiv Islamske države, tu će da nastane haos - ubeđen je poznati novinar Miroslav Lazanski, a prenose srpski mediji.

On dodaje da je do sada vlada Turske za terorističke napade optuživala pripadnike Radničke partije Kurdistana (PKK), političku organizaciju Kurda koji žive u Turskoj, a sada su požurili da optuže sirijske Kurde.

"Turci precenili svoj značaj"

- Optužba protiv sirijskih Kurda je u funkciji opravdavanja direktnog turskog mešanja u rat u Siriji. Problem sa čelnim ljudima turske države je što su očito precenili svoj i značaj same Turske i sa svojom antiruskom histerijom komplikuju situaciju u tom području - kaže Lazanski.

- Turske oružane snage već gađaju iz artiljerije položaje sirijskih Kurda, a predsednik Erdogan i njegovi saradnici odavno ponavljaju da je kopnena intervencija jedini način da se zaustavi rat. Međutim, Erdogan zasad ne uspeva da ubedi svoje saveznike, prvenstveno SAD, da su Kurdi neprijatelji, a ako uspe u tome, biće korak bliže kopnenoj intervenciji - zaključuje Miroslav Lazanski, a prenose domaći mediji.

2024 © - Vesti online