Četvrtak 18.02.2016.
13:03
Vestionline

Evropa zatvara granice 1. marta

Reuters
Evropa od 1. marta zatvorena za izbeglice! Šta će Srbija učiniti?

- Pokazne vežbe procesa potpunog zatvaranja granica se već odvijaju između Slovenije i Hrvatske, kao i između Srbije i Makedonije - saznaje beogradski list "Danas" iz izvora u Briselu, bliskih Evropskoj komisiji.

Prema njihovim rečima, to praktično znači da je uveliko počelo strogo profilisanje izbeglica.

- Da li su iz ratne zone; da li su članovi njihovih porodica već na teritoriji Evropske unije; provera dijalekata, strožija kontrola dokumenata... To su mere koje se već sprovede - napominju izvori lista.

Ono što je nadležnim institucijama EU nejasno u vezi sa planovima država regiona je plan i program prihvata izbeglica u zemljama Zapadnog Balkana.

Da li Vučić zna na šta se obavezao?

Izvori lista kažu da je objava Srbije da je pripremila 6.000 mesta za izbeglice, nejasna, kao i to da li je državni vrh Srbije razumeo sistem za zaštitu i pomoć izbeglima, jer je premijer Srbije Aleksandar Vučić govorio da će se Srbija pridružiti sistemu kvota.

- Prema sistemu EU, to praktično znači direktan prijem izbeglica iz Sirije, Turske, ili neke druge države. Međutim, Srbija se još nije izjasnila kako i odakle će preuzimati izbeglice - napominju diplomatski izvori.

Kako ističu, za Srbiju i Makedoniju spremnost za prijem izbeglica podrazumeva ljude koji su se eventualno "zaglavili" na tranzitnoj ruti ka državama članicama EU, što, kako ocenjuju, "nije poenta i ne predstavlja učestvovanje u sistemu kvota, o čemu je Aleksandar Vučić u nekoliko navrata govorio".

Iz Komesarijata za izbeglice "Danas" je dobio odgovor da se do broja od 6.000 izbeglica, koji bi se mogli zadržati u Srbiji, a za koje Vlada Srbija priprema smeštaj, usled mogućeg zatvaranja granica, došlo na osnovu podataka o prosečnom prolazu raseljenih iz ratnih područja kroz Srbiju.

2024 © - Vesti online