Četvrtak 18.02.2016.
11:11
Vestionline

"NATO ostavio haos u Libiji, napravio novi haos u Siriji"

Reuters
Svrgnuli diktatora, ostavili razorenu zemlju

"NATO je kriv za sve"

Od tada je ova naftom bogata zemlja potresena političkom nestabilnošću, kao i sve većom pretnjom Islamske države. Prihodi od nafte su se prepolovili, a džihadisti pokušavaju da iskoriste nestabilnost u svoju korist. Ionako već imaju uporišta na libijskim obalama, tvrde svetski mediji.

- Pre samo nekoliko godina Libija je bila stabilna i sigurna država. Sada je pretvorena u razorenu zemlju iz koje ljudi beže - rekao je za ruske medije Gadafijev rođak Ahmed Gadaf Al Dam.

- Libija je nekad bila među vodećim zemljama ovog kontinenta. Sada je feudalizovana i potlačena. Njena sudbina leži u rukama drugih zemalja. Prošli smo bol, suze, žrtve, gubitke, kako materijalne, tako i moralne. To imamo nakon pet užasnih godina, a to je sve posledica NATO-ve akcije - akcije saveza koji je upao u našu zemlju sa ciljem da je razori - kaže Al Dam.

"Gadafi je bio bedem protiv ovih džihadista"

Politička analitičarka Hafsa Kara Mustafa takođe smatra da je NATO direktno odgovoran za ono što se sada događa u Libiji.

- Situacija u Libiji uveliko je posledica NATO-ve intervencije. I to se znalo, imali smo primer Iraka u kome se dogodio jedan vakuum moći. Gadafi je bio bedem protiv svih ovih džihadista - kaže Kara Mustafa, a prenose agencije.

Sa druge strane, Amerikanci i dalje tvrde da je svrgavanje Gadafija bio dobar potez.

- Setimo se samo da je 2011. godine Gadafi pretio masakrom velikog broja Libijaca. Zato smo uskočili zajedno sa svojim NATO partnerima da bismo sprečili taj masakr - izjavio je medijima zamenik portparola Stejt departmenta Mark Toner.

Bivši američki diplomata Džim Džatras smatra kako je Libija za SAD bila sasvim sporedna stvar.

- Napravili su potpuni haos i onda ga ostavili kako bi napravili novi haos u Siriji i onda, namerno ili slučajno, pomogli u uzdizanju Islamske države. Ne znaju šta da rade po tom pitanju. Sad vide da se to širi i osećaju pritisak da nešto preduzmu - kaže Džatras.

A situacija bi mogla dodatno da se izmakne kontroli, s obzirom da mnogi analitičari veruju kako džihadisti ne misle da stanu u Libiji, već planiraju da tu zemlju iskoriste kao uporište za napad na druge zemlje u regiji.

2024 © - Vesti online