Sreda 17.02.2016.
12:29
Vestionline

Šta su duvali - duvali su!

Reuters
Nema prevare kod Nemaca

Od "pijane ideje" do modernih uređaja

Proizvodi firme "Dreger" iz Libeka decenijama su izazivali strah kod vozača širom sveta. Već duže vreme oni nisu u opticaju, osim u marginalnim količinama, a sada su sasvim povučeni, navode lokalni mediji.

Vozači su duvali u cevčice sa sumpornom kiselinom i hemikalijom koja izgleda kao žuti pesak. Kada ona dođe u dodir sa alkoholom, poprimi zelenu boju. Ovaj dugovečni izum nastao je u samoj nemačkoj firmi spontano i zaposleni ga i danas zovu "pijanom idejom".

Početkom pedesetih godina prošlog veka u fabrici je održavana proslava zaposlenih u laboratoriji, a sledećeg dana neki od njih upustili su se u raspravu - ko najviše "bazdi" na alkohol. Iz te ideje nastao je projekat cevčica koje će da mere količinu alkohola u krvi. Proizvod je pušten na tržište 1953. godine. Međutim, novi uređaji za merenje stepena alkohola u krvi mnogo su precizniji. Nekad su vozači, da bi prikrili količinu alkohola koju su ispili pre sedanja za volan, uzimali žvakaću gumu, mentol bombone, zrna kafe...

Takvi trikovi nemaju šanse pored današnjih uređaja, koje, takođe, proizvodi firma "Dreger". Senzor u novom aparatu specifično meri količinu alkohola i potpuno je neosetljiv na druge elemente - navode nemački portali.

2024 © - Vesti online