Sreda 17.02.2016.
10:15
Vestionline

Amerika se ne miri sa ruskim uspesima

Reuters
Asad ne može da ostane na vlasti...

"Minhenski dogovor o skorom prekidu vatre u Siriji lako bi mogao da ostane mrtvo slovo na papiru. Zapad je zahtevao da prekid vatre odmah stupi na snagu, dok je Rusija prvo insistirala na 1. martu, kako bi snagama sirijskog predsednika Bašara al Asada omogućila da okonča ofanzivu i od pobunjenika preuzme drugi najveći sirijski grad Alepo, čime bi utvrdio svoju ne samo vojnu već i pregovaračku poziciju", navode svetske agencije.

"Kompromisni predlog određuje da oružje ućuti za nedelju dana, ali državni sekretar Džon Keri, njegovi zapadni i arapski saveznici i generalni sekretar NATO-a, odmah posle dogovora optužili su Rusiju da nastavkom operacija iz vazduha podržava napredovanjeAsadovih trupa", navode ruski mediji.

"Asad hoće kontrolu nad celom Sirijom"

"Sirijski predsednik je uveren da Saudijska Arabija i Turska, dve države koje gotovo opsesivno žele da vide njegov odlazak sa vlasti, planiraju invaziju Sirije. Prvi put od 2014. godine sirijska vojska priprema napredovanje ka Raki, a nova ofanziva, posle ove kod Alepa, potpuno bi presekla kanale snabdevanja pobunjenika iz Turske", tvrde ruski mediji.

"Sirijske snage, uz podršku Rusa, Iranaca i Hezbolaha, ne pokazuju nameru da propuste priliku i ostvare Asadov proklamovani cilj da povrati kontrolu nad čitavom Sirijom. Damasku prekid vatre ne odgovara. Zato što su pobunjenici dobili određene količine savremenog naoružanja, uključujući i rakete dometa do 20 kilometara.

Ključni problem američke strategije sadržan je u činjenici da Rusija i Iran neće da odustanu od podrške Asadovom režimu, uvereni da Obama neće da odobri ulazak u novi bliskoistočni rat i pošalje trupe za Siriju.

Sa druge strane, neuspesi američkog angažmana u Siriji - i na frontu prema džihadistima i prema Asadu, kao posledicu imaju jačanje militantnog krila u Vašingtonu", prenose ruski mediji.

2024 © - Vesti online