Sreda 17.02.2016.
05:50
Z. Mirković - Vesti

Čitav Balkan biće u žicama?

Tanjug/AP
Barijera ka Grčkoj: Makedonska vojska postavlja žicu na južnoj granici

- Domino efekat duž balkanske rute razvija se kako je i planirano. Važno je da svaka zemlja pooštri postepeno svoje delovanje na granici, i da to radimo usaglašeno - poručuje ona komentarišući najave Slovenije, Hrvatske, a i Srbije o merama za zaustavljanje talasa izbeglica.

Pre svega sa Slovenijom, kako je naglasila, Austrija intenzivno usaglašava svoje delovanje.

- Kočimo korak po korak - najavila je Mikl-Lajtner.

Oko 1.000 izbeglica je doskoro dnevno ulazilo preko prelaza Špilfeld iz Slovenije u Austriju, a daljih 1.000 do 1.500 preko prelaza Karavankentunel. Taj broj, prema austrijskoj vladi, ne sme ostati na ovom nivou, jer se želi ispoštovati gornja granica od 37.500, koliko je određeno za ovu godinu.

Do sada je, u tekućoj godini, oko 9.000 osoba podnelo zahtev za dobijanje azila, što znači da u proseku do kraja godine još samo 90 do 100 ljudi može podnositi zahtev za dobijanje azila u Austriji. Zbog toga će vlada odrediti dnevni kontingent, najavljuju iz Ministarstva.

Austrija će i dalje, kako je najavljeno, propuštati ona lica koja žele da putuju u Nemačku i koja imaju šanse da tamo budu primljena.

Međutim, ona lica koja žele dalje u Skandinaviju biće zaustavljana. S tim u vezi je Austrija u subotu zaustavila na prelazu Špilfeld, na primer, 140 lica koja su želela na sever Evrope, bez dokumenata ili su davala lažne podatke.

Gladovaće 100.000 ljudi

Austrijski kancelar Verner Fajman poručuje da je čist cinizam kada pojedine države likuju što je Austrija bila prinuđena na primenu "plana B" u borbi protiv talasa izbeglica, jer je on mnogo lošiji od željenih zajedničkih mera EU.
- Višegradska grupa ne bi trebalo sada da slavi što smo se mi dogovorili oko obezbeđivanja granice u Makedoniji. To zasigurno neće ući u istorijske anale kao nešto dobro. Šta ćemo kada od maja ispred makedonske granične ograde bude gladovalo 100.000 izbeglica. Hoćemo li i tada još uvek slaviti oštre mere mađarskog premijera - upitao je Fajman.

2024 © - Vesti online