Sreda 17.02.2016.
05:15
J. L. Petković - Vesti

Priština u strahu od nasilja

Tanjug/AP
Već isprobano: Posledice protesta Samoopredeljenja

Kosovska policija upozorila je da bi moglo doći do nasilja i ugrožavanja bezbednosti, i navela da poseduje informacije da bi pojedinci mogli da upotrebe vatreno oružje, Molotovljeve koktele i razne vrste predmeta, što može ugroziti i građane i policiju.

Kosovska policija poziva građane da budu oprezni i uzdrže se od nasilja. A uoči samog protesta koji se održava na dan kada Priština slavi osam godina od samoproglašenja nezavisnosti, policija je uhapsila dvojicu pripadnika radikalnog albanskog pokreta Samoopredeljenje. U Prištini je uhapšen Glauk Konjufca, a u Vučitrnu aktivista tog pokreta Kasim Uka.

- Hapšenje dvojice članova je najava nasilja koje će policija sutra primenjivati nad učesnicima demonstracija protiv Vlade, saopšteno je iz tog pokreta.

Srbi imaju razloga da se plaše samo Beograda i njegovog ponašanja - pojašnjava Đikić.

- Koliko je Beograd jak, Srbi su bezbedniji. Pokret Samoopredeljenje i pored narastajućeg nezadovoljstva nije porastao više od dva odsto. Ovo će biti najveće demonstracije do sada, ali će se završiti mirno, uz poneki suzavac - kaže naš sagovorik.

On dodaje da se slični događaji očekuju do 7. marta kada će biti poznato da li je Hašim Tači novi predsednik ili ne.

- Dakle, vruće će biti u tim pregovorima i pogađanjima. Neredi na ulicama neće biti ništa posebno - zaključuje Đikić.

Organizatori i zahtevi

Proteste u Prištini organizuju tri opozicione partije kosovskih Albanaca - Samoopredeljenje, Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja i Nisma Fatmira Limaja, koji je kao i Haradinaj, bivši haški pritvorenik. Oni traže ostavku Vlade i povlačenje potpisa sa Briselskog sporazuma o Zajednici srpskih opština i Sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.



 

2024 © - Vesti online