Sreda 17.02.2016.
00:30
Vestionline

Senzacionalno otkriće: Lekari pronašli lek za leukemiju?

pixabay.com
Metoda još uvek u fazi istraživanja

Ova terapija koristi sopstvene imuno ćelije da napadne metastaze raka. Lekari su tretirali T-limfocite, vrstu belih krvnih zrnaca, pomoću posebnih molekula kako bi im omogućili da prepoznaju i napadnu stanice tumora, a potom vraćali u telo kroz infuziju. Molekuli koje su koristili poznati su kao himerni antigen receptori, dobijeni od specijalno uzgojenih genetski modifikovanih miševa.

Razlog za nadu je to što su ova ispitivanja dala odlične rezultate. Čak 94% učesnika kliničkog istraživanja nakon ove terapije nije imalo nijedan od simptoma leukemije.

Još jedna stvar koja ovo otkriće čini tako važnim je i to što je ovaj procenat uspešnog lečenja ostvaren na pacijentima koji su bili u poslednjem stadijumu bolesti i kojima su lekari predviđali dva do pet meseci života.

- Ovako nešto nikada pre nije zabeleženo u medicini, iskreno, dobiti ovakve rezultate kod pacijenata kod kojih je bolest toliko odmakla. Ipka, pred nama je dug put do konačnog rešenja - rekao je Stenli Ridel, vođa istraživanja i dodao da bi ovo otkriće potencijalno moglo da dovede i do napredovanja u lečenju, pa konačno i leka, za neke druge oblike karcinoma.

2024 © - Vesti online