Ponedeljak 15.02.2016.
18:13
Vestionline

Bi-Bi-Si: Papa održavao intenzivno prijateljstvo sa udatom ženom

Reuters
Papa Jovan Pavle II i njegova prijateljica

"Draga moja Tereza..."

Iako autor dokumentarca ne tvrdi da je papa sa Poljakinjom Anom Terezom Timjenjeckom, filozofom i piscem, prekršio zavet celibata, ton nekih od pisama koje joj je pisao ukazuju na to da su osećanja među njima bila intenzivna, tvrdi Bi-Bi-Si.

Papa i Timjenjecka su zajedno provodili odmore kampujući i skijajući, a zajedno su odlazili i u šetnje u prirodi. U jednom pismu iz septembra 1976. godine, papa, koji je tada još bio kardinal Vojtila, naziva Timjenjecku "darom od Boga".

- Draga moja Tereza, pišeš mi o tome da si rastrzana, ali ja nemam odgovor na te reči - prenose mediji navode iz pisma.

- Još prošle godine sam tražio odgovor na reči "Ja ti pripadam" i konačno, pre nego što sam napustio Poljsku, našao sam način - to je "škapular" (deo odeće koju nose redovnici u nekim redovima u Katoličkoj crkvi, a koji je Vojtila poklonio Timjenjeckoj) - napisao je Vojtila u septembru iste godine.

- Prihvatam i osećam te svagde, u svim situacijama, kad si blizu, ali i kad si daleko - istakao je on u pismu, a prenose svetske agencije.

Novinar Bi-Bi-Sija Edvard Stourton, autor dokumentarca, navodi da je u Nacionalnoj biblioteci Poljske pronađeno više od 350 pisama, od kojih prvo datira iz 1973, a poslednje nekoliko meseci pre njegove smrti u aprilu 2005.

- Rekao bih da su bili više od prijatelja, ali manje od ljubavnika - zaključio je Stourton, a prenose mediji.

2024 © - Vesti online