Ponedeljak 15.02.2016.
15:09
Vestionline

Premijer držao čas istorije

Tanjug
Premijerska beseda u srcu Šumadije

 - Karađorđe je postupao herojski, Miloš istorijski, pa ako se moralo radio je i ispod ličnog i narodnog dostojanstva, ali narod Srbije i Srbija su uvek u tim situacijama bili na dobitku - primetilo je Vučić u obraćanju na svečanoj akademiji povodom Sterenja u Kragujevcu.

Objašnjavajući kako je postupao Miloš Obrenović, naveo je da se trudio da uvek narod što duže drži u miru, te da je lukavtsvom dobijao ustupke za svoj narod i državu.

- Izbegavao je bitku s carskim vojskama kad god je mogao, nije želeo da dozvoli borbe koje bi donele poraze narodu, imao je urođenu spopsobnost orijentacije, a seljačkom lukavošću, mudrošću i brigom za Srbiju uspevao je ze,lju da sačuva - poručio je premijer.

Primetivši da je nepogrešivo znaop kad treba popuštati, a kad zatezati, okarakterisao je Moliša kao rođenog vođu mase, pravog narodnog tribuna.

- Bio je autokrata, a to je nesto u čemu su Srbi uvek dodatno preterivali. Ptričalo se o strašnomj Milošu, čak je i on voleo da se o njemu tako priča, jer verovao je da samo aako se narod drži u stezi narod može mnogo da se postigne", naveo je Vučić ocenivši da je, kad je došlo vreme da se donosi ustav i tadašnji vladar Srbije doneo i jednu revolucionarnu odluku - birajući između plemstva i raje odlučio je da spahiluci treba da pripadnu onima koji na zemlji rade.

- A Sretenjski ustav, kao moderan evrospki akt, delimično je ograničio knjaževu vlast - dodao je preijer.

2024 © - Vesti online