Nedelja 14.02.2016.
22:34
Vestionline

Ko je kriv što je Sirija u građanskom ratu?

Reuters
Sirija je potpuno razrušena ratom

"Da li je samo Asad kriv"

"Saradnja Rusije i SAD-a ključna je za rešenje sirijskog konflikta, zaključak je 52. Konferencije o bezbednosti održane u Minhenu. Dogovor o prekidu neprijateljstava u Siriji bio je dobra uvertira za početak još jedne bezbednosne konferencije, ali ne i tako dobar kraj", prenose svetski mediji.

"Sirija je do kraja ostala u fokusu rasprave svetskih moćnika. Rasprave, koja je pokazala da su Zapad i Rusija na suprotnim stranama. Na optužbe da pod plaštom borbe protiv Islamske države bombarduje ciljeve legitimne opozicije oko Alepa, Rusija je odgovorila kontraoptužbama", javljaju sa konferencije izveštači svetskih agencija.

- Zapitajmo se ko je kriv što je Sirija u građanskom ratu? Je li samo sirijski predsednik Bašar al Asad kriv? Očito je, da bez mešanja spolja, do rata ne bi ni došlo - istakao je ruski premijer Dmitrij Medvedev, a prenose mediji.

A gde su konkretna rešenja?

Na tvrdnje ruskog premijera da je svet u novom hladnom ratu, usledio je i odgovor.

- NATO ne traži konfrontaciju i ne želi novi hladni rat. Ali, moramo da odgovorimo na nagomilavanje ruskih vojnih snaga, kojem svedočimo poslednjih nekoliko godina - ocijenio je Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a, javljaju izveštači.

"I kada se raspravljalo o Ukrajini, Rusija je bila na suprotnoj strani. Ukrajinski predsednik Petro Porošenko optužio je Vladimira Putina za agresiju na njegovu zemlju, a drugi svetski zvaničnici ponovili su da sankcije Moskvi ostaju na snazi sve do sprovođenja dogovora iz Minska.

Da je svet u najtežem razdoblju posle Drugog svetskog rata, na konferenciji se čulo više puta. Ali, konkretna rešenja niko nije ponudio", zaključak je svetskih medija.

2024 © - Vesti online