Nedelja 14.02.2016.
19:43
Vestionline

"Papa je Ukrajini zabio nož u leđa"

Reuters
Ukrajinci su razočarani papom

- Čak i da nije potpisan nikakav dokument, sama činjenica održavanja ovih istorijskih pregovora priznaje legitimnost sadašnje agresivne politike Rusije - smatra bivši poslanik ukrajinske skupštine.

- Na taj način podržava se širenje "ruskog sveta", čiji je ideolog Kiril. Sada će zapadni političari koji se zalažu za produžetak sankcija protiv Rusije morati svojim poreskim obveznicima da objašnjavaju zašto je to neophodno, kada se sam papa ljubi sa patrijarhom Kirilom i naziva ga bratom - izjavio je Donij, a prenose ruski mediji.

"Nije konflikt, već agresija Rusije"

Ukrajinski političar navodi tri tačke koje su, po njegovom mišljenju, sporne u deklaraciji koju su potpisali papa Franja i patrijarh Kiril. Jedna se odnosi na raskol među pravoslavnim vernicima i glasi: "raskol među pravoslavnim vernicima u Ukrajini biće rešen na osnovu postojećih kanonskih normi".

Druga se odnosi na odbacivanje "metode unijaćenja". A treća stvar sa kojom se Donij ne slaže, jeste to što se u deklaraciji situacija u Ukrajini opisuje kao "konflikt", a ne kao "agresija Rusije".

Donij povezuje posetu ruskog predsednika Vladimira Putina Vatikanu prošle godine sa potpisanom deklaracijom. „

- Kremlj ulaže sve snage kako bi se oslobodio sankcija. Za to je upotrebljena cela ruska agentura, uključujući i crkvenu. Nije džabe Putin na leto 2015. posetio rimskog papu - tvrdi ovaj bivši ukrajinski poslanik, a prenose ruski i ukrajinski mediji.

2024 © - Vesti online