Nedelja 14.02.2016.
19:24
Vestionline

"Sukob u Siriji može da reši samo Rusija"

Reuters
"Putine, pozovi Asada i rat je gotov"

"Dovoljan je jedan Putinov telefonski poziv"

Prema Hemondovim rečima, Moskva to može da učini "bukvalno jednim telefonskim pozivom". 

- Na svetu postoji samo jedan čovek koji može da okonča građanski rat u Siriji bukvalno jednim telefonskim pozivom. Taj čovek je gospodin Putin - rekao je šef britanske diplomatije. 

Hemond je naveo da opoziciju u Siriji on "ne bi nazivao demokratama" i priznao je da "Rusija koristi samo vazdušne snage". Šef britanske diplomatije izjavio je da postoji oko 150.000 boraca opozicije u Siriji, koji su pogođeni ruskim bombardovanjem.

- Rusi su pokrenuli nemilosrdne vazdušne napade, ubrzano povećavajući njihov intenzitet u proteklih nekoliko nedelja i to je primoralo njih (sirijske opozicione snage) da napuste neke od položaja koje kontrolišu - naveo je Hemond, a prenose britanski mediji.

- Važna stvar, međutim, jeste da sirijski režim nema borce, nema snagu i organizaciju da preuzme kontrolu nad tim područjima. Tako da je to pomalo pat pozicija -  istakao je on.

Hemond je pozvao Rusiju da prestane sa vazdušnim udarima u Siriji koji se sastoje od "taktike upotrebe tepih bombi" i "proizvoljnog bombardovanja civilnih područja".

2024 © - Vesti online