Ponedeljak 15.02.2016.
01:21
Z. MIRKOVIĆ

Propalo bekstvo Pink pantera

Met polica
Zatvorenici planirali da otmu čuvare

Premeštanje je obavljeno samo tri dana nakon što su sprovedeni pretresi u svim austrijskim zatvorima. Za ovaj poduhvat ubice, navodno poreklom sa Balkana i Pink panteri naručili su oružje, koje srećom nisu dobili, a policija je za to saznala iz mobilnih telefona zaplenjenih u pretresima. Veruje se da je mozak bekstva imao mobilni telefon i bio u kontaktu sa pomagačima.

- Pozadina svega biće analizirana i više ćemo saznati tek naredne nedelje - istakao je general Jozef Šmol iz Generalne direkcije za izdržavanje zatvorskih kazni.

Petorica zatvorenika koji su planirali bekstvo razdvojeni su i policija ih ispituje. Među njima su dvojica osuđeni na doživotnu kaznu zbog ubistva, a trojica Pink pantera osuđeni su na desetogodišnju robiju.

Njihov plan za beg bio je gotovo identičan onom kojeg su smislili zatvorenici iz kazamata Garsten u Donjoj Austriji, koji je osujećen sredinom decembra. Naime, krajem prošle godine u javnost je dospela informacija o osujećenom bekstvu iz austrijskih zatvora, a i tada se radilo o pripadnicima bande Pink panter.

Fricl cimer

U zatvoru u Kremsu je i austrijski monstrum Jozef Fricl. On je u podrumu svoje kuće dve decenije držao zatočenu ćerku i seksualno je zlostavljao. Fricl je 2009. osuđen na doživotnu kaznu koju izdržava u psihijatrijskom odeljenju zatvora.

- Pink panteri i ubice iz atvora u Kremsu imali su konkretan plan i bili su spremni da uzmu taoce. Neposredno pre realizacije bekstva osujetili su ih zatvorski službenici - zaključio je Jozef Šmol.
Pink panteri su poznati po pljačkama juvelirnica širom sveta i njihov plen procenjuje se na više od 300 miliona dolara. Mnogi Pink panteri su pohapšeni, ali su nekoliko puta pobegli iz zatvora. Na primer, 2013. u Švajcarskoj, kada je automobilom probijena kapija zatvora, a iz vozila su izašli saučesnici begunaca koji su pucali na sve oko sebe. Tom prilikom pobegla su dva pripadnika Pink pantera.

2024 © - Vesti online