Ponedeljak 15.02.2016.
03:23
Đ. Barović - Vesti

Nove poternice za 20 Krajišnika

Srna
Zastrašivanje: Savo Štrbac

Direktor Veritasa Savo Štrbac kaže da ga dnevno kontaktira desetak Krajišnika od kojih mnogi nemaju pojma da su na Interpolovoj poternici.

- Prošle godine procesuirano je više desetina Srba za ratne zločine, a isto toliko je izdato naloga za raspisivanje međunarodnih poternica - kaže Štrbac. On smatra da novi "rat optužnicama" protiv prognanih Krajišnika nema nikakve veze sa formiranjem nove vlade Hrvatske, već je, tvrdi, u pitanju "strategija održavanja demografske ravnoteže".

- Hrvati optužuju i procesuiraju Srbe bez ikakvog reda. Među optuženima su generali, domaćice, seljaci, pa čak i oni koji nisu bili u ratu. Srbi su dobri i dobrodošli, ali samo u zatvore, poruka je Zagreba svim Krajišnicima - ocenjuje Štrbac.

Protiv Srba 1.575 predmeta

Prema poslednjem spisku koji je Hrvatska dostavila Srbiji 2013. godine, u ovoj zemlji se vodi ukupno 1.575 predmeta. To su slučajevi istraga, optužnica i pravosnažnih presuda. Od tog broja trećina je pravosnažno osuđena, u prisustvu ili odsustvu, trećina je pod optužbom, a ostatak je pod istragom - precizira Štrbac.
 

On dodaje da se novooptuženi Krajišnici još ne nalaze u bazi podataka Veritasa, ali da će to biti uskoro učinjeno.

Na spisku Srba sa Interpolovim poternicama koji su na sajtu Veritasa nalazi se 935 osoba.

- Ova baza nije obnavljana od 2013. U međuvremenu, na Interpolov spisak stavljeno je između oko 130 do 150 ljudi - podseća Štrbac.

2024 © - Vesti online