Nedelja 14.02.2016.
21:13
A. Krasojević - Vesti

Idoli mladih starlete i kriminalci

Narod u anesteziji: Nenad Uzelac

Ovo na početku razgovora za "Vesti" kaže Nenad Uzelac, osnivač neformalnog udruženja Studenti za istinu. On smatra da ovo stanje odgovara Zapadu jer se narod "na taj način drži u neprestanoj anesteziji".

- Narod treba da se probudi iz apatije. Okretanje Rusiji i vraćanje izvornim pravoslavnim vrednostima, produhovljavanje srpskoga naroda jesu način da mladi pronađu smisao i ostanu da žive u otadžbini. Svaka materijalna kriza je prvo kriza duha, koju moramo da prevaziđemo.
Uzelac objašnjava da se pomenuta grupa studenata okupila u junu prošle godine, sa željom da probudi javnost oko rezolucije o Srebrenici, koju su svetski moćnici hteli da donesu protiv srpskog naroda.

- Naš cilj tada je bio da, alarmirajući javnost o pogubnom značaju tog događaja, iskažemo volju studenata da predstavnici srpske vlasti ne idu 11. jula u Potočare i da traže od Ruske Federacije da stavi veto na rezoluciju. U početku smo hteli da sakupimo 100 studenata koji će stati iza pisma, ali smo brzo sakupili 400. Do 7. jula, sakupili smo više od 4.000 potpisa studenata iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore i dijaspore. Tada smo shvatili da omladina nije toliko apatična, jedino ne vidi novu snagu za kojom bi krenula. Sledeća naša velika akcija bila je protiv ulaska Kosova u Unesko gde smo svakodnevno zatrpavali strane ambasade, delegacije Uneska raznim materijalima na raznim jezicima. Zbog ove akcije otvorena je kancelarija u Kosovskoj Mitrovici. Kakav smo mi uticaj imali, ne znamo, ali znamo da su delegacije Uneska i ambasade posećivale naše stranice. Poslednju akciju organizovali smo u Istočnom Sarajevu, vezano za proslavu Dana Republike. Cilj ove akcije bila je promocija RS i angažovanje građana da na najveličanstveniji način proslave ovaj praznik.

Na pitanje mogu li studenti da utiču na politička dešavanja u Srbiji, Nenad odgovara:

- Mogu, ali i tu postoji mnogo problema. Brojni perspektivni mladi ljudi čekaju neku promenu, iako imaju potencijala da mnogo pomognu svojoj otadžbini. Srbija je zavijena u maglu političke korektnosti u kojoj mnogi, ako se ne uklope u nju, ne mogu da napreduju. Tu je problem srpska nesloga, mnoga studentska i omladinska udruženja ne mogu da se slože oko zajedničkog delovanja, a razlozi su od ideoloških razlika do ličnog nepoverenja među ljudima iz dve organizacije. Mnoga udruženja zavise od države, neki pojedinci su stranački povezani. Mladi se danas, svesno ili nesvesno, plaše da samostalno ili grupno deluju na promene u društvu.
Studenti za istinu su u kontaktu sa kolegama iz dijaspore i sa njima sarađuju u svim akcijama.
- To su kolege iz Rusije, Austrije, Švedske, Nemačke i Švajcarske. Danas dijaspora može imati veliku ulogu ako svoju energiju, pomoć i volju uloži u perspektivne mlade ljude koji imaju ideje kako Srbiji da pomognu. Verujemo i nadamo se da smo i mi među njima - zaključuje Uzelac.

Čekajući izbore

- Što se tiče izbora u Srbiji, to je dobra odluka premijera. Politička scena u Srbiji je promenjena, partije koje su protiv Evropske unije i NATO, a za čvršću saradnju sa Rusijom, ojačale su i posle ovih izbora imaće predstavnike u parlamentu. Smatram da je to dobro za Srbiju. Pored toga, ovo je prilika da narod kaže šta misli o rezultatima vlasti - smatra Uzelac.

2024 © - Vesti online