Subota 13.02.2016.
23:27
Vestionline

"Rusija okončala bezakonje na Bliskom istoku"

Reuters
Retke pohvale Putinu iz Britanije

"Rusija i SAD su ravnopravne sile"

"Sirijske vladine vojne snage uz podršku ruske avijacije napravile su veliki prodor u Alepu i sada sa priličnom sigurnošću može da se govoriti kako Moskva ima šanse da izmeni tok konflikta. Okončanjem jednog od najkrvavijih konflikata u poslednjih nekoliko godina, Rusija bi regulisanje sirijske krize mogla da stavi na listu svojih najvećih spoljnopolitičkih pobeda. Pre svega, kada je u septembru počela vazdušnu operaciju u Siriji, ona je pokazala da, ravnopravno sa SAD, predstavlja silu koja ima važan uticaj na Bliskom istoku", tvrdi se u analizi Fajnenšel tajmsa.

"Aktivno učestvujući u događajima na međunarodnoj sceni, Moskva sebi vraća stratešku inicijativu koju je ustupila Zapadu u godinama neposredno posle završetka hladnog rata i ujedno primorava SAD da priznaju da globalni problemi uključujući i one poput borbe protiv terorizma, ne mogu da budu rešeni bez učešća Rusije", naglašava autor teksta.

"Moguće je da osim borbe protiv džihadista Islamske države, Moskva u regionu ima i svoje ciljeve, koje kritikuju zapadni lideri. Međutim, treba reći da je boreći se protiv drskog smenjivanja Asada sa vlasti, Rusija zapečatila višegodišnju strategiju SAD usmerenu na svrgavanje sa vlasti neprijatnih režima i pokazala Vašingtonu da više neće biti u prilici da se iz hira oslobodi nekog lidera, kao što je to učinio sa Gadafijem 2011. godine", piše britanski list. 

2024 © - Vesti online