Subota 13.02.2016.
17:17
Vestionline

U Osijeku umro ozloglašeni čuvar Aušvica

Reuters
Još jedan nacista koji je živeo skoro 100 godina...

Bio je deo "Mrtvačkih glava"

Dencinger je bio pod istragom nemačkog Specijalnog tužilaštva za istraživanje zločina nacional-socijalizma, a bio je osumnjičen i da je učestvovao u ratnim zločinima tokom Drugog svetskog rata, prenose regionalni mediji. 

On je bio čuvar nacističkih logora u Aušvicu, Mauthauzenu, Sankt Georgenu i Krakovu, a kraj rata je dočekao kao vojnik na frontu u blizini Torgaua. 

Za njegovu nacističku prošlost u Hrvatskoj saznalo se tek u januaru 2014. godine. Tada je otkriveno da je ovaj stanovnik Osijeka, rođen u obližnjem Čepinu, bio pripadnik Hitlerove jedinice "Totenkopf" ("Mrtvačke glave"). 

Ništa on nije video...

Za vreme koje je proveo u nacističkim logorima, rekao je da tamo nije video ni ubistva ni mučenja. U Nemačkoj je posle rata ostao kao zarobljenik još 6 meseci, a onda je prebačen u Francusku, gde je bio do 1947. godine, kada su Amerikanci odlučili da ga puste. 

Nije se odmah vratio u Jugoslaviju, već je ostao da radi za dve jevrejske porodice Rozental i Drajfus. Krajem 1947. godine vratio se u rodni Čepin. Kasnije je otišao u Ameriku u kojoj se obogatio, a 1990. se vratio u Osijek, gde je živeo sve do smrti. Hrvatsko tužilaštvo vodilo je istražne radnje protiv Dencingera, ali do sada nije otkriveno ništa što bi ga teretilo za ratne zločine.

2022 © - Vesti online