Subota 13.02.2016.
16:31
Vestionline

Saudijska Arabija šalje borbene avione u tursku vojnu bazu

Reuters
Koga će da napadnu saudijski avioni, Sirijce ili džihadiste?

Objava rata

- Ako postoji strategija protiv Islamske države, onda bi Turska i Saudijska Arabija mogle da učestvuju u kopnenoj operaciji - izjavio je u subotu turski šef diplomatije Mevlut Čavušoglu.

- Saudijska Arabija takođe šalje u Tursku avione, u Indžirlik, veliku vojnu bazu na jugu zemlje - dodao je on, a prenose turski mediji.

Ruska vojska nedavno je izvestila kako "ima ozbiljan razlog" da veruje da Turska priprema vojnu intervenciju na Siriju, podsećajući da je Ankara zabranila nadletanje turske teritorije ruskim izviđačkim avionima.

Ako Turska napadne ruske vazdušne snage - to će značiti objavu rata i tada je moguće da ruski avioni bombarduju Tursku, pa bi i otvoreni sukob sa NATO-om postao realnost, upozorili su pre nekoliko dana ruski vojni eksperti.

Ukoliko saudijske trupe pokušaju da sa područja Turske uđu u Siriju i napadnu regularnu sirijsku vojsku, dejstvovaće ruski avioni ili će Moskva da pošalje specijalnu padobransku diviziju da zaštiti granicu, procenjuju stručnjaci.

Oni su ipak rekli da je takav razvoj događaja najmanje verovatan, kao i da će Saudijci i Turci da se zadovolje isporučivanjem oružja i obukom ljudi koji se bore protiv sirijskog režima. Podsetimo, koalicija predvođena američkim snagama počela je pre godinu i po dana vazdušne napade na položaje džihadista. Godinu kasnije napade je počela i Rusija.

2024 © - Vesti online