Subota 13.02.2016.
09:57
Vestionline

Papa: Nemam ništa protiv Stepinca i Hrvata

wikimedia.org
Poslanik pape u Hrvatskoj

- Papa Franjo dobro je obavešten o reakcijama iz Hrvatske na njegov predlog - rekao je Eriko o novinskim nagađanjima da je cilj osnivanja skupine stručnjaka "ekumenska" ili geopolitička strategija radi izgradnje "mosta" prema patrijarhu Ireneju i prema patrijarhu Ruske Pravoslavne Crkve Kirilu, piše Index hr.

- Papa bi mogao odmah potpisati Dekret o Stepinčevoj svetosti jer "nema dvojbi o liku Stepinca" i to mi je dao shvatiti na hiljadu načina - rekao je Eriko hrvatskim medijima.

Ništa protiv Hrvata

- Međutim, odabrao je da izbegne "napetosti" između dve Crkve i predložio je stručnu skupinu koja može pomoći da "se rasprše sene" koje su postojale između dve Crkve i može pomoći "na putu pomirenja dva naroda".

"Recite to svima, i nemojte se umoriti ponavljati: nemam ništa protiv lika kardinala Stepinca i nemam ništa protiv hrvatskog naroda", citirao je Eriko papu Franju.

- Papa Franjo naglasio je da želi "otvorenu Crkvu", "Crkvu koja razgovara", "ekumensku Crkvu", a to se odnosi i na odluku "koju ćemo doneti o kanonizaciji blaženog kardinala Alojzija Stepinca" - kazao je nadbiskup.

Objasnio je da mešovita komisija ima svoju prirodu i cilj, a to znači "sagledati okolnosti u kojima se blaženi Alojzije Stepinac povesno našao".

Komisija bi trebalo da ima po tri člana iz svake Crkve, ali moguće je da se njihov broj poveća s jedne ili druge stane, a moguće je da pokroviteljstvo nad njom preuzme Sveta Stolica. Prvi sastanak trebalo bi da se održi u Rimu.

2024 © - Vesti online