Subota 13.02.2016.
19:58
Vestionline

"Samo Rusija zna šta treba da radi u Siriji"

Reuters
Glavni cilj je da se pobede džihadisti

"Putin je preuzeo inicijativu"

Početkom februara, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da je Rusija predložila Vašingtonu plan prekida vatre u Siriji. I bez obzira na to što je državni sekretar SAD-a Džon Keri više puta zahtevao da se obustavi ruska vojna operacija u regionu, administracija Baraka Obame nema mnogo opcija za naredne potencijalne akcije.

"Istrgavši dobitniku Nobelove nagrade za mir Baraku Obami vojnu inicijativu u Siriji, Vladimir Putin oduzima mu i pregovore", tvrdi se u analizi u italijanskom listu Il Đornale.

Italijani naglašavaju da od svih neprijatelja, trenutno ruskim snagama i sirijskoj vojsci može da se suprotstavi samo teroristička organizacija Front al Nusra, koja se ponekad naziva i Al Kaida Sirije.

Prekid ruske operacije i dejstava sirijske vojske značio bi i obustavu operacije Kurda, koji napadaju Islamsku državu na severoistoku Sirije. Zato će se Obama naći u delikatnom položaju ako odustane od ruskog mirovnog plana,  jer će time da obezbedi preživljavanje najljućih neprijatelja Zapada, upravo Al Kaide i kalifata, konstatuje se u tekstu objavljenom u listu Il Đornale.

2024 © - Vesti online