Petak 12.02.2016.
20:41
Vestionline

Dogovor u magli: Usaglašen prekid vatre u Siriji

Tanjug/AP
Dogovorili primirje u Siriji: Predstavnici Rusije, SAD i Ujedinjenih nacija

Malo detalja o dogovoru je poznato, pa svetski mediji rezultat nazivaju dogovorom u magli, posebno što na sastanku nije bilo nikoga iz Sirije.

Dogovor o prekidu vatre postignut je na diplomatskom sastanku u Minhenu, na kojem su, između ostalih, učestvovali i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov i izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju Stafan de Mistura.

Od sastanka u Minhenu se u diplomatskim krugovima nije puno očekivalo, pa je dogovor o "prekidu neprijateljstava", ma koliko maglovit, ipak ozbiljan napredak. Dogovor je deo kompromisa SAD i Rusije.

- Sa zadovoljstvom mogu da kažem da smo danas u Minhenu postigli napredak kako na humanitarnom frontu, tako i na frontu prekida sukoba, i napredak na ova dva fronta ima potencijal da - u potpunosti implementiran, i u potpunosti ispraćen - promeni svakodnevni život sirijskog naroda - rekao je Keri na zajedničkoj konferenciji sa Lavrovim i De Misturom, a prenosi CNN.

Isporuka humanitarne pomoći

- Prvo smo se dogovorili da ubrzamo i pojačamo isporuku humanitarne pomoći, počevši od sada. Zatim smo se dogovorili da sprovedemo prekid sukoba u celoj zemlji (Siriji), s čim bi trebalo da počnemo u roku od nedelju dana. To jeste ambiciozan plan, ali svi su odlučni u nameri da deluju što je brže moguće kako bismo to postigli - poručio je Keri.

On je istakao da se dogovor o prekidu vatre ne odnosi na dejstva protiv militatnih islamističkih grupa - Islamske države i Al-Nusra fronta.

Keri je naglasio da okončanje petogodišnjeg građanskog rata u Siriji neće biti lako. - Ono što imamo ovde su reči na papiru. Ono što treba da vidimo u narednih nekoliko dana su potezi na terenu - rekao je on.

Lavrov je naveo da postoje razlozi za nadu da je postignut izuzetan posao.

Iako je Keri i ovom prilikom ocenio da su ruski vazdušni udari u Siriji više usmereni ka opoziciji nego ka teroristima, oba ministra su se saglasila da je neophodno što pre nastaviti mirovne pregovore sirijske opozicije i režima Bašara al Asada.

U okvirima rezolucije UN

Humanitarnim organizacijama će u toku ove sedmice biti dozvoljen pristup opkoljenim oblastima i izradiće se "modaliteti za prekid neprijateljstava“ u roku od nedelju dana. Ovo drugo zadatak je novoformirane Radne grupe, sa SAD i Rusijom na čelu.

- Potpisali smo da će se pregovori o miru nastaviti što pre u strogim okvirima rezolucije UN 2254, dakle bez ultimatuma i preduslova - rekao je Lavrov.

Nejasno je kada će i da li će Rusija prekinuti vazdušne napade, na primer one oko Alepa. Okončanje bombardovanja ključni je preduslov za dostavljanje humanitarne pomoći ugroženom civilnom stanovništvu širom zemlje, ali i spasavanje turskih i saudijskih saveznika u Siriji, koji su pred vojnim porazom.

2024 © - Vesti online