Subota 13.02.2016.
05:00
D. Dekić - Vesti

Golog cara sve teže kriti

A. Čukić
Urušavanje kulture: Dušan Kovačević

Ti sve jači glasovi otpora uoči trećeg izlaska na birališta u protekle četiri godine, svakog dana dobijaju na oštrini optužbama za apsolutizam i cenzuru. Ima i mnogo ironije, poput one u kojoj književnik Matija Bećković primećuje da bi radikalni raskid zemlje sa prošlošću bio efikasniji ako bi Srbija promenila ime?!

U osvrtu na sve više kritičara iz intelektualnog milja, psiholog Žarko Trebješanin podseća na svoju opasku izrečenu u TV emisiji Zorana Kesića kada je voditelju rekao da ako ne vidi kule Beograda na vodi, onda nešto nije u redu sa njim.

- Izgleda je došlo vreme da se sagleda urađeno u protekle četiri godine, a vidi se da nema ni tih kula, ni reformi, ni borbe protiv korupcije. Čarolija je prošla i vraćamo se u stvarnost kakva jeste. Jednostavno se vidi da je car go - kaže Trebješanin za "Vesti".

Srbija pačvork od jorgana

Bećković bi se ratosiljao, ironično kaže, i dosadašnjeg imena države i svega što "miriše na naciju, tradiciju, tamjan i veru", pa i Kosova i Rusije.
- Nije slučajno da će naš idol, simbol slobode i pravde, naša najbolja preporuka pred svetom, zauvek ostati taj trostruki narodni heroj koji je pobio najviše Srba u istoriji - kazao je Bećković, dodajući da Srbiju u budućnosti vidi kao "pačvork od jorgana".

Medija Centar Beograd
Preokret: Srbijanka Turajlić

Profesor Univerziteta Srbijanka Turajlić, poznata kao kritičar svih vlasti, smatra da nije dovoljno srpskih intelektualaca podiglo glavu.

- Neophodno za naše društvo je da se srpska inteligencija probudi, ali mislim da se mali broj njih zaista probudio - kaže Turajlićeva za "Vesti". Ona ističe da "normalni stavovi" vode boljitku za koji ne zna kada će se desiti.

Moć starleta

- Američki bogataš Donald Tramp je kroz rijaliti stigao do trke za predsedničkog kandidata, a vidimo da Vojislav Šešelj, doktor nauka, ne ide intelektualnom strategijom u trku za parlament, već kreće od rijalitija i sedenja sa starletama, pa možda tako i preskoči cenzus - ukazuje Branko Radun nove trendove promocije uvezene iz sveta.

Sociolog Jovo Bakić nedavno je ocenio da je stav vlasti prema inteligenciji građana Srbije potcenjivački, da je vlast autoritarna, dok je profesorka Ekonomskog fakulteta Danica Popović česte nastupe premijera u kojima se on na nekog ljuti zapitala kakve veze u ozbiljnoj državi ima to da li se i na koga premijer naljutio. Čuveni dramski pisac Dušan Kovačević prognozirao je da će se urušavanje kulture direktno odraziti na život ljudi u Srbiji, a Goran Marković smatra da je sprega između biznisa, politike i kriminala i dalje na snazi, kao i pre dve decenije.

- Teško je te kritičare svrstati u isti koš - kaže za naš list analitičar Branko Radun. On smatra da, generalno gledano, dominacija rijaliti programa i tabloida ostavlja intelektualce na margini, pa oni i njihova dela više nemaju istu težinu kao nekad.

- Sa druge strane sve je manje pravih intelektualaca, ali je to i trend zapada, gde u prvi plan izbijaju zabavljači i voditelji. Ali naše umne glave su i same doprinele tome da se njihovi glasovi ne čuju dovoljno. Neki neće da se zameraju profesionalno, drugi neće sa vlašću, a ima i onih koji glume veličine i biraju medije za koje će govoriti - pojašnjava Radun, ukazujući kako je srpska elita neorganizovana i pasivna.

Osvrnuvši se na Bećkovića i Bakića, on je ocenio da su "ta dvojica Crnogoraca rečiti i bombastični sa primesama intelektualne demagogije".

2024 © - Vesti online