Petak 12.02.2016.
07:39
Đ. Barović - Vesti

Nema mesta ni za mrtve Srbe

Srna
Neljudska uredba vlasti u Pakracu

Ovu informaciju potvrdio je agenciji Srna i zamenik gradonačelnika Pakraca Goran Labus, ocenivši da ovakva upozorenja "nisu primerena" jer se pre godinu dana jedno našlo i na grobu vladike Mirona. Podsetio je da je prema Zakonu o grobljima Hrvatske "predviđeno da je grobno mesto podložno promeni vlasništva, iskopavanju kostiju i daljoj prodaji nakon 10 godina neplaćanja naknade".

- Srpski članovi Gradskog veća Pakraca još pre godinu i po dana dana, kad su se pojavila ova upozorenja na grobnim mestima, upozorili su Komunalno preduzeće Pakrac da ovo nije najbolji način da se naplata na groblju poboljša, nakon čega su oni prihvatili sugestiju i prestali sa lepljenjem plakata upozorenja - kazao je Labus.

Za predsednika Asocijacije Srba iz Hrvatske i člana Odbora za Jasenovac SPC Milojka Budimira ovo je jasan znak da je u Hrvatskoj došlo vreme da ne samo više nema mesta za žive, već ni za mrtve Srbe.

- Sada, kada hrvatske vlasti uveliko završavaju posao sa živim i kada je Hrvatska postala jedna od etnički najčistijih zemalja, počeli su da im smetaju i Srbi pod zemljom. Da postoji imalo razumevanja, Hrvati bi učinili sve da se prognani Srbi vrate, pa i da se sahranjuju na grobljima na kojima su se njihovi preci vekovima pokopavali. Ali, na ovaj način se šalje jasna poruka da ne samo što živi Srbi nisu poželjni u Hrvatskoj, već da neće imati mira ni oni koji su mrtvi - ističe Budimir.

Milan Milaković, predsednik udruženja Slavonija u srcu, prognanika iz ovog dela Hrvatske, zgrožen je ovakvim postupkom hrvatskih vlasti.

- Prvo su proterali nas žive, a sada hoće da proteraju i naše mrtve. Ne znam da li postoji bestijalnija poruka od ove koja nam je upućena - kaže ogorčeno Milaković.

Srna
Sramotna opomena: Spoemnik porodici ubijenoj u Jasenovcu

Dodaje da je u svakoj državi logično da se plaćaju takse za održavanje grobnih mesta i da to ne bi bilo sporno da Srbi iz ovog dela Hrvatske nisu ne samo brutalno proterani, već im je imovina pokradena i na kraju popaljena.

- Većina nas se bezuspešno tužila i tuži sa Hrvatskom oko naknade štete jer su samo u januaru 1992. godine u tom kraju do temelja uništena 23 srpska sela. Umesto da nam vrate oteto, oni se sada još i sprdaju sa nama tražeći da platimo za grobove koje nisu mogli da oteraju - ističe Milakovič.

Za direktora Muzeja žrtava genocida Veljka Đurića Mišinu problem groblja nije "komunalno, već političko pitanje".

- Ono se mora posmatrati u kontekstu skandala onog novinara uperenom protiv mitropolita Porfirija, nagoveštenih napada na episkopa slavonskog Jovana i slične stvari. Takvim aktivnostima hrvatske države srpska zajednica nije u mogućnosti da se odupre. Prvo, njeni samozvani predstavnici su duboko ogrezli u veze sa hrvatskim obaveštajnim službama. Drugo, Srbija kao matica ne želi da kvari odnose sa Hrvatskom - naglašava Mišina.

Džakula: Bezosećajna ucena

Predsednik Srpskog demokratskog foruma u Hrvatskoj Veljko Džakula ocenio je upozorenja vlasnicima grobnih mesta na pravoslavnom groblju u Pakracu kao "ružnom porukom" izbeglim Srbima iz Hrvatske koji su izbegli po belom svetu i nisu imali uslova da se vrate na svoja ognjišta.
- Ta poruka je sistem ucene za Srbe iz Hrvatske, bezosećajan i neodgovoran čin vlasti u Pakracu. Ipak, verujem da do prekopavanja grobova neće doći - kaže Džakula.


 

2024 © - Vesti online