Četvrtak 11.02.2016.
17:18
Vestionline

"Opsada Alepa liči na opsadu Sarajeva"

Reuters
Oko Alepa se već nedeljama vode žestoke bitke

"Ruski vazdušni napadi odlučuju rat u Siriji"

"Ruska intervencija u Siriji, koja traje 4 meseca, mogla bi da predstavlja presudni trenutak u ovom ratu. Ali, ona će da prouzrokuje još više ljudskih patnji, koje će na kraju da idu na ruku Islamske države. Ono što se događa u Alepu, uskoro će biti nalik na opsadu Sarajeva 90-ih godina", piše britanski Gardijan.

"Alep je već mrlja na savesti UN, a sada će da bude mrlja i na reputaciji američke administracije", smatra novinar ovog lista.

"Već više od nedelju dana ruska avijacija bombarduje Alep koji drže pobunjenici, pružajući podršku militantnim grupama koje pomaže Iran i sirijskoj vladinoj vojsci. Ako se ova strategija rata do uništenja nastavi, odnos snaga u sirijskom građanskom ratu će suštinski da se promeni”, piše britanski list i dodaje da u tom slučaju neće više da postoji opozicija koja će moći da učestvuje u pregovorima.

"Humanitarna katastrofa u Alepu i oko njega treba da natera svet da preispita situaciju. U zimskoj hladnoći na turskoj granici već se nalaze desetine hiljada sirijskih građana. Prema podacima UN, iz Alepa bi moglo da krene još 300.000 izbeglica. Ti ljudi znaju kakva ih sudbina čeka ako sirijska vladina vojska zauzme grad. U izveštaju UN koji je nedavno objavljen, metodi mučenja koje koristi Asadov režim nazivaju se masovno istrebljenje. Gradu Alepu, koji je 2011. godine bio simbol pobune protiv režima, a 2012. godine bedem opozicionih snaga, sada prete opsada, glad i masovni pokolj”, zaključuje u svojoj analizi Gardijan.

2024 © - Vesti online