Četvrtak 11.02.2016.
13:07
Vestionline

Gore brda u Latakiji, Sirijci na pragu Idliba

Reuters
Sirijci iz dana u dan vraćaju pod kontrolu sve veći deo teritorije

- Jaki vazdušni i artiljerijski napadi na odbrambene linije militanata u blizini Kinsibe svedoče da su sirijske snage odlučne da što brže sprovedu operacije u ovom regionu, kako bi otvorile put ka oslobađanju Idliba - rekao je neimenovani vojni izvor za Fars.

Ova ofanziva usledila je posle oslobađanja strateški važnog grada Bašure, lociranog na severu Latakije, a u žestokim borbama ubijen je veliki broj terorista.

Vojni izvori navode da je ponovo uspostavljanje kontrole nad Bašurom utrlo put da sirijske trupe brže napreduju u planinskim predelima Latakije na severoistoku, što dalje omogućava brz ulazak u provinciju Idlib. Snage lojalne Bašaru al Asadu i NOS zato munjevito napreduju na više frontova, približavajući se Kinsibi iz dana u dan.

U izveštajima s terena se nagoveštava da je moguće da će sirijski vojnici, pre ofanzive na Kinsibu, pokušati da zauzmu selo Kabane, jer je ono strateški izuzetno važno - predstavlja praktično kapiju ka takozvanim Kurdskim planinama i terorističkim uporištima u Sirmaniji i Džisr al Šuguru, koji se nalaze u provinciji Idlib.

2024 © - Vesti online