Četvrtak 11.02.2016.
21:19
D. Lj. Joksić - Vesti

Energija iz cipela

D. Lj. Joksić
Martina u radionici: Ulošci za cipele od specijalnog materijala

Dimoska je pre dve godine pobedila na takmičenju agencije NASA Spejs izazovu, a 2015. je izabrana za najmlađeg mentora NASA. Ona je dobila nagradu za projekat 3D print, a sa svojim timom je izradila nacrt-plan rovera namenjenog za istraživanje planete Mars.

Štikle
Tim mladih inovatora je razmišljao i komercijalno. Zato su se odlučili za uloške, a ne za cipele koje proizvode energiju hodajući. Ulošci se, kažu, mogu koristiti u svim vrstama cipela, pa i onima sa štiklama, imaće nižu cenu, a lakše će moći i da se distribuiraju svuda gde ih naruče.

Sada je izumela "pametne cipele" kojima se hodajući mogu puniti mobilni telefoni, laptop kompjuteri, tableti... Za taj izum ona je nagrađena sa 10.000 dolara na prvom klimatskom kampu u Makedoniji "Od tebe zavisi", koji je organizovao UNDP.

- Radi se, zapravo, o ulošcima za cipele koji generišu električnu energiju koja može da se skladira i čuva u bateriji. Prilikom izrade "pametnih cipela" koristili smo specijalni materijal koji producira energiju prilikom pritiska. To znači da energija koja se stvara prilikom hodanja može da se skladira u baterije iz koje se mogu puniti različiti aparati, objašnjava Martina Dimoska.

U izradi "pametnih cipela" njoj su pomagali studenti sa različitih fakulteta - Nikolčo Gošev, koji je izradio veb stranicu za patent, Aleksandar Lazovski je bio zadužen za marketing i menadžment, a Loreta Todorovska za planiranje troškova.

"Pametne cipele" su pre praznika bile javno testirane u Skoplju, a prvi ih je probao maratonac Kokan Ajanovski, koji je trčeći na pokretnoj traci uspeo da napuni svoj tablet.

- Ovo je fantastično otkriće. Ulošci su udobni, odlično su se pokazali na testiranju i nadam se da je ovo samo početak drugih sličnih stvari koje će biti od koristi - izjavio je Ajanovski.

D. Lj. Joksić
Čuveni inovator: Martina Dimovska

Tim mladih inovatora na čelu sa Dimoskom je na "pametnim cipelama" radio skoro pola godine. Upornost se na kraju isplatila, a tim je već započeo postupak zaštite patenta u Berlinu.
Ulošci su, prema rečima maratonca Kokana Ajanovskog, veoma udobni, a prilikom njihove izrade mladi inovatori su koristili udobne ortopedski oblikovane materijale koji sprečavaju znojenje noge, a ujedno su otporni na vodu i vatru.

- Uložak za jednu cipelu puni bateriju za telefon od četiri do šest časova, u zavisnosti od fizičke aktivnosti onoga ko je koristi, a sa oba uloška mogu se napuniti dva uređaja. Međutim, jedna stvar je još važnija. Negde u svetu još uvek ima dece koji idu peške do škole, a kod kuće nemaju struju. Možda će ulošci i njima pomoći jer će hodajući stvoriti energiju za makar jednu sijalicu u kući da mogu napisati bar domaći zadatak - kaže Dimoska.

2024 © - Vesti online