Četvrtak 11.02.2016.
08:29
E. V.

Šamar Tasovcu od socijalista

Tanjug
Konfuzija: Ministar Tasovac

- Priznanje za vrhunski doprinos u kulturi je od samog uvođenja izazivalo kontroverze, a predloženim izmenama Zakona o kulturi predviđeno je njihovo ukidanje, jer bi dalja primena donosila dodatnu konfuziju u polju kulture - rekao je ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac.

Međutim, skupštinski Odbor za kulturu i informisanje nije prihvatio predložene izmene i većina članova odbora glasala je protiv. Kako je objasnila predsednica Vesna Marjanović, odbor nije usvojio izmene, ali se taj zakon i dalje nalazi na dnevnom redu Skupštine Srbije. Ona je tokom sednice odbora izrazila žaljenje što sastanku ne prisustvuje ministar Ivan Tasovac i istakla da je ovo jedini zakon koji je on predložio, pa bi bilo logično da će "prvi poželeti da ga brani".

- Ja se nadam da kada je već zakon ušao u proceduru pre raspisivanja izbora, a stoji u proceduri od avgusta, da će nadležno ministarstvo i Vlada Srbije prihvatiti amandmane koliko je to moguće, jer je moje mišljenje da je zakon loš. On ne rešava postojeće probleme, a može da stvori i nove - kazala je Marjanovićeva koja je javno pozvala ministra Tasovca da podnese ostavku. Jezičak na vagi koji je presudio bili su glasovi reditelja Srđana Dragojevića i Nenada Milosavljevića, frontmena benda Galija koji su inače članovi Socijalističke partije Srbije.

- Ministarstvo kulture pokazalo je žalosni stepen neosetljivosti prema vrhunskim umetnicima i njihovom jedinstvenom stavu o nacionalnim priznanjima i ovde nije stvar uštede i novca, već simbolike - kazao je Dragojević i ocenio da se ukidanjem nacionalnih penzija šalje slika da je za umetnike nađena zamena - zvezde rijaliti programa i da umetnici nisu više važni. On je apelovao da se ne usvoji predlog o ukidanju nacionalnih priznanja.

Protiv ukidanja nacionalnih penzija pokrenuta je i peticija umetnika i stručnjaka u kulturi. Oni podsećaju da slična priznanja dobijaju sportisti i da to niko nije dovodio u pitanje. Kako bi se izbegla dalja estradizacija oni su predložili da se "revidiraju i podignu kriterijumi, upravo da bi se visoka umetnost i kultura razdvojile od kulturnih industrija a pogotovo od estrade".

Nacionalne penzije u visini od oko 400 evra dodeljivane su zaslužnim umetnicima od 2007. do 2013. godine kada su suspendovane zbog nedostatka para, a problemi su nastali kada su pored glumaca, slikara i drugih umetnika nacionalne penzije dodeljivane i folk pevačima.

Ministar bira direktore

Novi zakon o kulturi mnogi umetnici doživljavaju kao - prst u oko. Nije sporno samo ukidanje nacionalnih penzija, već i predložne odredbe zakona po kojima će direktore ustanova kulture birati Vlada na predlog ministra, a ne upravni odbori kao što je to do sada bio slučaj. Mnogi umetnici, posebno glumci ne kriju razočaranje ministrom Tasovcem i kažu da nikad nije bilo gore, nego sada za vreme njegovog ministrovanja. Kultura gotovo da nikoga u državi ne zanima, a ministar se grčevito drži svoje fotelje i to je jedino što mu je važno, dok za propast srpske kulture ne daje ni pet para.


 

2024 © - Vesti online