Ponedeljak 24.05.2010.
11:08
Tanjug

Silajdžić dovodi Srbiju u zabludu

Dodik je u intervjuu za dnevni list "Danas" rekao da Silajđžić svoj dolazak u Beograd koristi za "manipulisanje muslimansko-bošnjačke političke strukture".

On je kazao i da je nemoguće da vlast u Republici Srpskoj ima potpunu saglasnost po svim pitanjima sa vlastima u Srbiji.

Silajdžić je potpisivanjem istanbulske deklaracije napravio problem i Tadiću i Gulu: Milorad Dodik


"Nemoguće je imati potpunu saglasnost u svim pitanjima. Naravno da se iz Beograda stvari drugačije vide nego iz Banjaluke, ali to ne znači da mi treba da pogoršavamo naše odnose o nizu pitanja na kojima dobro saradujemo još iz doba vlade Vojislava Koštunice", istakao je premijer RS.


Govoreći o Istanbulskoj deklaraciji, Dodik je ocenio da ona "nema nikakvog značaja za BiH, jer nije formalno usvojena".


"Silajdžić ju je neovlašćeno potpisao i time napravio problem i za predsednika Turske Abdulaha Gula i za predsednika Srbije Borisa Tadića. Stav RS je da samo Predsedništvo BiH može da potvrdi ili odbaci taj dokument. Predsedništvo zna da bi njegov srpski član Nebojša Radmanović osporio taj dokument i zato ga i ne stavlja na dnevni red", naveo je Dodik.


Predsednik Vlade RS je dodao i da je Turska "navijački nastrojena" u vezi sa situacijom u BiH i da isključivo podržava pozicije Bošnjaka-muslimana.


"Turska nijednog trenutka ni po jednom pitanju nije pokazala objektivnost koja bi trebalo da se odnosi prvenstveno na ustavno pitanje BiH, a da ne govorimo o interesima ostala dva entiteta. U Istanbulskoj deklaraciji piše da Turska podržava celovitost BiH, a to je nemoguće bez podrške entitetima, jer ako nema entiteta, nema ni BiH", zaključio je Dodik.

2024 © - Vesti online