Utorak 09.02.2016.
21:21
B. B. - Vesti

Švajcarska: Broj proteranih državna tajna

Reuters/A.W.
Švajcarska raspravlja o kriminalcima stranog porekla

Više od pet godina kasnije Švajcarci ponovo debatuju o ovoj politički osetljivoj temi. Brojke i fakti su od velikog javnog interesa, piše dnevnik "Blik". Iz kojih zemalja dolaze stranci koji su osuđeni u Švajcarskoj i da li mogu da se deportuju u zemlje porekla?

Nacionalnost se krije

O ovoj inicijativi postoje grube procene o tome ko je sa one strane zakona. U 2014. godini je tako osuđeno 42.289 Švajcaraca, što je oko 42,5 odsto svih procesuiranih. To znači da je 57,5 odsto stranaca. Još jasnija je razlika u zatvorima. Iste godine je iza rešetaka bilo 31,2 odsto Švajcaraca, a 68,8 odsto stranaca. Međutim, i dalje je tajna koje su oni nacionalnosti.

Odgovore na to poseduje Savezni zavod za statistiku, koji odbija da publikuje podatke. Objašnjenje je dala Izabel Coder, šef za pravna pitanja u federalnom odeljenju za unutrašnje poslove:

"Publikovanje pojedinačnih nacionalnosti bi sugerisalo da nacionalnost utiče na kriminogeno ponašanje. Zbog toga se podaci ne mogu objaviti", izjavila je Coder.

Nedeljnik "Zontagzblik" nije bio zadovoljan ovim odgovorom i pokušao je da prema Zakonu o javnosti podataka stekne uvid u ovu statistiku.

Savezni zavod je posle dva dana odbio zahtev s novim obrazloženjem o pridržavanju specijalnih normi tajnosti, jer se kod tražene statistike radi o "poverljivim statističkim pojedinostima".

Direktor Zavoda Georg-Simon Ulrih je obrazložio da je "teško obraditi te podatke, a da oni ne budu pogrešno protumačeni".

Partija SVP je još 2006. godine zahtevala da se publikuje statistika o nacionalnoj pripadnosti stranaca sa kriminalnim dosijeima, ali je parlament odbacio taj predlog.

Predsednik FDP-a Filip Miler navodi da ne razume razloge za odbijanje, jer "ako se navedu brojke, a ne imena, onda je zaštita privatnosti zagarantovana".

Čak je i poslanica SP-a Min Li Marti za publikovanje statistike, iako je pre pola godine pokrenula inicijativu da policija ne treba da navodi nacionalnost kriminalaca i prestupnika.
Sličan je stav i federalne Komisije protiv rasizma, prema kojem objavljivanje informacija o državljanstvu osuđenih nije rasističko.

2024 © - Vesti online